Про одну з таких розповіли у своїй скарзі вчителі Якушинецької школи.

«Наша школа більше 15 років мала статус «гімназія» і була однією з найкращих у Вінницькому районі. Все як годиться — високі показники в олімпіадах, учень нашої школи кілька років підряд займає призові місця на всеукраїнському етапі олімпіади з географії. Все було чудово до тих пір, поки ми не перейшли до ОТГ. Вже з вересня нам почали неправильно нараховувати зарплату. У жовтні-листопаді минулого року педколектив почали звинувачувати, що наша робота не відповідає статусу школи. (Адже статус зобов’язує виплачувати надбавку до зарплати вчителям у розмірі 10 відсотків). Тоді чиновники заходилися боротися з нами за те, щоб зняти статус гімназії. Ми шукали шляхи вирішення цього питання, змінили назву школи, як того вони й хотіли, але гімназійні класи залишили. Зарплата нараховувалася так само!

У листопаді минулого року голова профспілки педагогів району разом з управлінням праці перевіряли новостворений відділ освіти, і за неправильне нарахування заробітної плати учителям їм виписали штраф. І хто винен? Вірно — учителі. У нас цього року була така атестація педагогічних працівників, якої люди ще не знали, хоча пропрацювали у школі майже все своє життя. А голова розповідає, що учителі — то болото, нас просто знищують.

На голову профкому школи почався тиск. Надбавка 10% не дає спокійно спати місцевому керівництву, у школі безкінечні перевірки, щоб знайти якісь гріхи чи порушення. У вчителів вимагають стоси паперів, які вже давно заборонено вимагати. І так — комісія за комісією. Де не можуть справитися самі — викликають районні служби. І все це дії начальника відділу освіти та його підлеглих. Вони все шукають, чим опоганити учителя, і готові будь-яку дурницю викласти у соцмережі на сторінку у Фейсбуці. Вже й батьки почали чинити опір, але їхні гнівні коментарі вправно видаляються. І все це відбувається у великому селі, де лише в одній школі 400 учнів, а в самій ОТГ — 4 школи. Це крик душі! Ми не маємо до кого звернутися!»

Керівник Вінницького районного відділу освіти Світлана Томусяк про ситуацію знає, але втрутитись у все, що відбувається, не може. «Бо школа не підпорядковується районному відділу освіти. У Якушинцях — ОТГ і окремий відділ освіти», — пояснила вона. Не захотіли розбиратися з ситуацією в окремо взятій сільській школі і в обласному департаменті освіти та науки.

Так, тепер ради ОТГ мають той самий набір повноважень, що і районні ради, і відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти, планують та забезпечують розвиток мережі освітніх закладів, забезпечують та фінансують підвезення учнів до закладів освіти та мають оприлюднювати офіційну звітність про отримані та використані кошти. Тобто — відповідають за усе.

Андрій Мазурик, керівник відділу освіти Якушинецької ОТГ, розповів про цей конфлікт таке:

– Атестація педагогічних працівників у нас справді була. Члени атестаційної комісії відвідували уроки вчителів, котрі атестуються. Така процедура відбувається раз на 5 років. Так ось, з 12 вчителів, котрі атестувалися, трьом підтверджено звання «вчитель вищої категорії», 5 — встановлено звання «старший учитель»… І це ми на них «дуже тиснули»?! Вчителі отримували 10% надбавки за гімназію, коли ще були в освіті району. Та по інерції, коли перейшли до нас, надбавку цю все одно отримують. Але коли була реорганізація і школу перейменували на ліцей, вчителі захотіли, щоб їм доплатили ще 10%.

По суті, вчителі захотіли надбавку на надбавку, але так не можна. Приїжджав голова профспілки працівників освіти району Михайло П’ятак, поцікавився, як нараховують зарплати вчителям. Ми йому показали всі бухгалтерські документи. Він сказав, що 10% потрібно нараховувати, і поскаржився до «Держнаглядохоронпраці». Інспектор знайшла порушення чинного законодавства і винесла припис — штраф. Ми з цим не погодилися і за поясненнями з цього приводу зверталися у всі інстанції, навіть до Міністерства освіти. І нам пояснили, що жодних доплат більше не потрібно робити, зарплату вчителям ми нараховуємо правильно. І тепер з цими відповідями ми оскаржуємо рішення про штраф у суді.

Коли утворилася ОТГ, ми провели реорганізацію і тепер маємо дві початкові школи, Якушинецька загальноосвітня школа   І-ІІІ ступенів-гімназія і Зарванецька середня школа І-ІІ ступенів. Для того, щоб підвищити статус навчального закладу і поліпшити його фінансування, керівництвом ОТГ було прийняте рішення про перейменування Якушинецької школи-гімназії у Якушинецький ліцей.

Минулого року ми набрали перші класи нової української школи і тільки у 2027 році вони вийдуть на програму ліцею. Аж тоді оплата праці буде ліцейною. На нашу школу було виділено понад 229 тисяч гривень державної субвенції. Засновник разом з сільською радою та депутатським корпусом виділили 270 тисяч гривень з бюджету ОТГ і першого вересня діти увійшли у повністю підготовлений навчальний заклад. Хоча, згідно з законом, могли б виділити тільки 10 відсотків від державної субвенції. Учителі, мабуть, цього не оцінили…

Андрій Мазурик, керівник відділу освіти