Вони лише півтора місяці в армії, але вже впевнено тримають автомати. І от найзворушливіший момент – по черзі кожен солдат зачитує текст присяги та обіцяє обороняти Україна. “Присягаю ніколи не зрадити українському народові”.

І кожен з них пишається, що потрапив саме у лави Національної гвардії України. Такий урочистий військовий захід, у цих призовників у житті вперше. До кожного із них приїхали родичі з усієї країни. Гвардійцям прочитали молитву та благословив їх на військову службу священик. Серед хлопців, приймала військову присягу і тендітна чорнява дівчина. 20-річна Ельзара Ібрагімова, яка добровільно змінила свою цивільну професію, працювала менеджером у ресторані, на військову службу за контрактом. Впевнена, однострій жінці пасує краще, аніж вечірня сукня. Ельзара кримська татарка, переїхала з родиною у Вінницю за рік до анексії Криму.

– Мама мого нареченого служить у Збройних силах України, а я пішла у Національну гвардію. Думаю, про майбутнє своїх дітей. В майбутньому хочу закінчити академію та проходити службу на офіцерських посадах, може колись буду генералом, – посміхається Ельзара. – В Національній гвардії мене привабила гендерна рівність, я можу робити те саме, що і хлопці. Я все робила, що вимагали командири: віджималася, бігала марш-кидки, стріляла на полігоні, під сонцем, у 30-градусну спеку. Не кожна дівчина це зможе.

Після місяця служби призовники демонструють основи рукопашнього бою зі зброєю та тактику дій підрозділу під час бою у населеному пункті. Всього цього їх уже навчили під час навчального збору у військовій частині 3008. Після урочистостей гвардійцям влаштували фотосесію із рідними та військовою технікою.

Валентина Лісова