Урядовець зустрілась із фронтовиками, вдовами і матір’ю загиблого на війні вінничанина… Та розбиралась із ситуацією по переформатуванню роботи місцевого госпіталя ветеранів війни…

Адже по Вінниці та області вже «гуляє» сенсація про закриття в 2020-му році цієї медичної установи, де проходять лікування та реабілітацію не лише фронтовики АТО… Але й ветерани другої світової, Афганістану та решти збройних конфліктів та місій.

Тому під час зустрічі в середу із вінничанами, де також була присутня народний депутат і перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, в Інтер-шику Ірина Фріз перш за все відповідала на питання про «закриття» госпіталю, про штрафи перевізникам за відмову везти АТОвців, про лікування родин фронтовиків, про 3 програми для роботи і бізнесу фронтовиків на селі та визнання добровольців державою.

– Госпіталь не закриють!!! Це є комунальний мед заклад, яких по Україні 30. Що хоче зробити МОЗ? Вони пропонують із 2020-го року зробити ці лікувальні заклади комунальними неприбутковими підприємствами… І саме це лякає пацієнтів та керівників шпиталів! – зазначила у Вінниці міністр у справах ветеранів Ірина Фріз. – Рішення по припиненню централізованого фінансування із МОЗу через субвенції місцевим бюджетам ще не прийнято. І не кожен місцевий бюджет витягне таке фінансування. Тому ми за «транзитний» період, коли буде забезпечена фінансова можливість госпіталям надавати тут кількість мед послуг, яку мають отримати місцеві ветерани усіх воєн в області. Тому як міністр у справах ветеранів я виступаю за перехідний період і обговорення 2-х моделей переформатування роботи цих шпиталів… Зокрема, за збереження підтримки держави для тих мед закладів, які не зможуть 100% забезпечуватись із місцевих бюджетів.

– Окремо хочу зазначити, що вже на завершальній стадії із МОЗом у нас йде обрахування додаткового пакету послуг… Бо Міністерство у справах ветеранів, в тому числі й АТО добилось. Що Національна Служба здоров’я буде оплачувати ветеранам «додатковий пакет медпослуг», а не як всім пацієнтам України… Адже лікування та реабілітація ветеранів має свою специфіку, воно відрізняється і часто більш дороговартісне і тривале… Ці кошти на «додаткові пакети» лікування буде контролювати саме міністерство, де я працюю… Схема буде така ж сама із рядовими, «мирними» пацієнтами в проекті  Національної Служби здоров’я – гроші будуть ходити за пацієнтом!

З цього приводу перший заступник голови ВінОДА і кандидат у нардепи по 11-му округу Андрій Гижко додав:

– Госпіталь – це наш обласний комунальний заклад, який ми роками насичували сучасним медобладнанням і персоналом. І його не закриють, а зроблять із нього неприбуткове комунальне підприємство, яке за кошти із МОЗу і Міністерства у справах ветеранів буде лікувати фронтовиків. А решта цивільних пацієнтів на законних підставах зможуть тут отримати якісні медпослуги по програмі Національної Служби здоров’я. Ось така ідея цих змін, які жодним чином не нашкодять ветеранам…

Нагадаємо, що 22 листопада 2018-го Ірина Фріз очолила Міністерство України у справах ветеранів, як центральний орган виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни… Його створено на базі Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.