У межах кримінального провадження оперативники Управління захисту економіки у Вінницькій області Нацполіції, слідчі територіального управління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому за процесуального керівництва військової прокуратури Вінницького гарнізону задокументували корупційну схему розмитнення транспортних засобів.

За матеріалами працівників УЗЕ у Вінницькій області військовою прокуратурою Вінницького гарнізону 09.08.2018 відкрито кримінальне провадження №42018020420000118 за ч. 3 ст. 368 КК України відносно заступника начальника Вінницької митниці ДФС України Мацібори Ю.І. та начальника митного посту «Вінниця-центральний» Камінського О.В., які підозрюються у систематичному вимаганні та отриманні неправомірної вигоди в розмірі 500 грн. за кожну виставлену вантажну митну декларацію митним брокером “Н”.

В ході проведення НС(Р)Д 1, 2, 5 та 6 «стаціонарно» вдалося задокументувати факт передачі неправомірної вигоди в сумі 100 тис. грн. для Мацібори Ю.І. через посередника – його сина Мацібору П.Ю. Крім того, зафіксовано 25 фактів передачі неправомірної вигоди митними брокерами начальнику митного посту Камінському О.В. на загальну суму близько 300 тис. грн.

15.07.2019 працівниками УЗЕ у Вінницькій області спільно з ТУ ДБР у місті Хмельницькому за процесуального керівництва військової прокуратури Вінницького гарнізону затримано «на гарячому» начальника митного посту «Вінниця-центральний» Вінницької митниці ДФС України Камінського О.В. та старшого державного інспектора відділу митного оформлення № 1 цього ж митного посту Калетніка М.М. під час чергового отримання неправомірної вигоди від митних брокерів “Н” і “П” в сумі 95 700 грн. за сприяння у здійсненні їх підприємницької діяльності та не створення штучних перешкод у розмитненні транспортних засобів та вантажів.

Вже відомо, що 15 липня були проводені 15 обшуків за місцем роботи та проживання фігурантів провадження з метою відшукання коштів, які були передані в якості неправомірної вигоди, та документів, які підтверджують злочинну діяльність останніх.

Камінського О.В. та митного брокера “П” затримано в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання про затримання Калетніка М.М. і брокера “Н”, а також оголошення їм про підозру та обрання запобіжного заходу.

Рішення відносно заступника начальника Вінницької митниці ДФС України Мацібори Ю.І. та його сина Мацібори П.Ю. буде прийнято після легалізації матеріалів НСРД та проведення обшуків.

Встановлено, що до злочинної схеми причетні начальник одного з митних постів та інші митники. За кожну виставлену митну декларацію суб’єкти господарювання повинні були сплачувати 500 гривень неправомірної вигоди.

Під час процесуальних заходів правоохоронці задокументували численні факти одержання начальником одного з митних постів винагороди на загальну суму майже 300 тисяч гривень. За певну винагороду останній вирішував питання щодо безперешкодного розмитнення товарів, а саме транспортних засобів.

15 липня, під час одержання чергового «траншу» правоохоронці затримали начальника митного посту та його підлеглого. Правоохоронці вилучили 95 700 тисяч гривень, одержаних у якості неправомірної вигоди.

Начальник митного посту та підлеглий затримані в порядку ст. 208 КПК України.

По цій гучній справі триває слідство.