За розмитнення однієї автівки там вимагали близько 4500 гривень. З яких 500 йшло на митний пост, решта розподілялася між іншими досвідченними хабарниками. Про це розповідають правоохоронці, які викрили корупційну схему. Зауважують, це лише одна з маленьких, які діяли там тривалий час.

– Брокер, за подання декларації для розмитнення автомобіля, або якогось товару, зобов’язаний був сплатити внесок митникам. Якщо можна було це назвати внеском. Ця схема акумулювалась протягом від тижня, до трьох місяців. Потім змінювалась. Змінювались місця та порядок передачі коштів. Але корупціонери діяли протягом понад рік. Учасники схеми – конспіратори. Дуже обережні», – підкреслює Юрій Олійник, начальник управління захисту економіки у Вінницькій області на брифінгу для журналістів, який організували по цій резонансній справі.

Будь-яка людина, яка хотіла розмитнити автомобіль, була вимушена переплачувати.

«Бо була вимушена звертатися до певних агентів з митного оформлення. Ті, під виглядом договорів, зазначали суму їхніх послуг. Або взагалі, всупереч митного кодексу, договори не складалися. Щоб не було перешкод з митного оформлення», – продовжує Олійник.

Кошти, які переплачували люди, розподілялись між учасниками тіньового угрупування.

«Активна фаза з викриття  розпочалася 15 липня о 18 годині й досі триває. Дві особи затримано. За підозрою у кримінальному правопорушенні ч. 3 ст. 368 ККУ санкція якої передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна без альтернатив. Готується підозра до керівника митного посту «Вінниця-Центральний». А також агенту з митного оформлення. Інших учасників, які входили у корупційну схему, поки не розголошуємо», – додав Андрій Глумаков, військовий прокурор Вінницького гарнізону.

Інші посадові особи будуть викриті після певних слідчих дій.