Тут вінницький селекціонер Михайло Нагорняк обіцяє показати новий сенсаційний сорт фіолетової солодкої кукурудзи «Бордо»! І сенсація не тільки унікальний колір, а її здорові властивості… І вариться фіолетова вінницька кукурудза до готовності лише 5-7 хвилин!

Уже 3 роки Михайло «б’ється» за власний сорт фіолетової кукурудзи, яку вже назвав «Бордо». А починалось все із досліджень в Америці та Китаї, де вчені дослідили унікальні властивості саме фіолетових сортів кукурудзи для здорового харчування, обміну речовин в організмі та балансу цукру в крові…

Тому селекціонер із Вінниці зібрав через друзів і соцмережі 20 зерняток фіолетової кукурудзи від Перу до Мексики, США та Австралії та працює над промисловим сортом для українських аграріїв. Зокрема виводить покращені смакові властивості, швидке приготування качанів за 5-7 хвилин і збереження під час замороження всієї скарбниці вітамінів.

— Кілька років тому я натрапив на іноземне видання, де було написано про масштабне дослідження в США та Китаї на хом’яках, які схильні до ожиріння. Одній групі давали фіолетову кукурудзу, й невдовзі ті позбулись зайвої ваги, почували себе впевнено, гарно розвивались та давали потомство. Після такого успіху американські селекціонери презентували на весь світ свій сорт зернової фіолетової кукурудзи, — розповідає на своїх 10 секретних сотках під Вінницею Михайло Нагорняк. — Чесно кажучи, тоді мені ця ідея здавалась нецікавою. Бо думав, що українці звикли до жовтої та білої і не готові експериментувати із кольоровими качанами. Хіба що діти, яким фіолетова кукурудза нагадує про чорнило і школу… Але перші зразки були красиві, та не мали гарного смаку… І все почалось спочатку! Адже у нас в руках таке диво, такий скарб – земля і сонце на Вінниччині! Наш прекрасний край, де достатньо дощу, чорнозему і сонечка для гарного врожаю…

Тому купив 2 десятки сортів з усього світу та України – від Молдови до Закарпаття… І став селекційним шляхом, як вчили в аграрному університеті, підбирати батьківські компоненти, запилювати одну лінію із іншою.

Все це ручна робота, без хімії та ГМО… Роль грають природні пігменти та секрети органічного землеробства…

І ось на нашому міні-полі вже дозріває сорт фіолетової кукурудзи, яку я символічно назвав «Бордо»! Поряд інші сорти цього кольору, над якими ще треба попрацювати 3-4 роки… А «Мармурова» кукурудза та «Білий Кролик» вже готові до фестивалю, який у Вінниці має стати своєрідним промо вживанню місцевої органічної кукурудзи у їжу, вишукані ресторанні страви, вуличну кухню. Знаєте, я вже мрію про ще один новий сорт — білий качан цукрової кукурудзи з фіолетовими зернами. Погодьтесь, це буде крутіше за снікерс?

— Коли варто сіяти перші зерна солодкої кукурудзи, щоб стати «мільйонером»?

— Цієї весни перший посів був 6 квітня, а останній — 28 червня. Просто треба почекати, коли ґрунт прогріється — і вперед… Ви ж бачите, що у липні багато хто вже зібрав урожай та заробив по 50 тисяч із ділянки при ціні по 10 гривень за ранньостиглий качан.

Щороку на День Конституції я висіваю останню грядку кукурудзи, щоб довести: навіть у такий пізній термін можна дочекатись щедрого урожаю. Ось ці качани вже готові, а ці будуть смакувати наприкінці вересня. Цьогоріч літо капризне — із спекою та затяжними дощами. Але із кожного стебла плануємо зібрати до 3 качанів фіолетової кукурудзи… Але чи будуть її садити і вирощувати наші фермери? Чи одразу зберемо урожай і відправимо його в «просунутий» ЄС?

До речі, на фестивалі «VinCornFest» 3 серпня покажемо, як швидко і без втрати вітамінів готувати кукурудзу за 5 чи 10 хвилин. Бо сам я люблю її запікати у фользі з приправами на грилі… Приходьте – погрилюємо!

Вікторія Микитюк
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ