Наприкінці липня в академічному театрі опери та балету відбулась урочиста церемонія закриття ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю.

Найкращою українською короткометражною стрічкою стала «У нашій синагозі». Написав сценарій та відзняв її молодий вінницький режисер Іван Орленко. Йому у 19 хвилин вдалося вмістити і згадку про Голокост, і трагізм людського буття.

Фільм засновано на незавершеному оповіданні Франца Кафки «In unserer Synagoge» про маленьку єврейську громаду. Автори фільму пропонують свій погляд на можливе завершення цієї недописаної історії. Це перший український ігровий фільм. До того ж він чорно-білий і знятий мовою ідиш. Він створювався у копродукції з Францією. Бюджет стрічки — понад 1,515 млн грн., за рахунок Держкіно — 900 тис. грн. Основні зйомки проходили в Києві, Хусті та Страсбурзі (Франція) на відкритих майданчиках та в інтер’єрах.

Крім почесної нагороди, Іван Орленко отримав диплом ФІПРЕССІ – спеціальну кінематографічну нагороду Міжнародної федерації кінопреси. Більш того, дебютна короткометражка «У нашій синагозі» потрапила у конкурсну програму «Tampere Film Festival 2019», який відбуватиметься у Фінляндії.

Віталіна Володимирова