– Прожитковий мінімум для непрацездатних громадян складає 1564 грн. Мінімальна пенсія за віком для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж (жінки — 30, чоловіки — 35 років, до 01.10.2011 жінки — 20, чоловіки — 25 років) теж становить 1564 грн. Втім, майже 90% пенсіонерів Вінниччини отримують пенсію більшу, ніж 1564 грн. Але в окремих випадках, наприклад, дольова пенсія по втраті годувальника, виплати можуть бути меншими, — повідомили у прес-центрі ГУ ПФУ у Вінницькій області. — Найбільші суми довічного грошового утримання отримують судді та прокурори у відставці. Середній розмір такої виплати становить 42 913 грн.  А максимальний розмір пенсії у Вінницькій області сьогодні складає 60 000 грн. в місяц.

Хто власник такої «захмарної» пенсії і що він зробив для такої бідної і проїженою корупцією держави – запитання відкрите. У Пенсійному фонді не розголошують прізвища володарів найбільших пенсій. Ми зі своїх джерел дізнались, що це пенсіонер-суддя.

Для тих, які мають великий стаж, але отримував невелику заробітну плату, уряд встановив державну гарантію. З 1.07.19 їхня пенсія не менша, ніж 2 тис. грн. Це ті, хто отримує пенсії за ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і має повний страховий стаж. Таке підвищення отримали 136,8 тис. пенсіонерів Вінниччини, його середній розмір — 252,7 грн. Потреба на виплату пенсій зросла на 34,6 млн грн. щомісячно.

У обласному ПФУ повідомили, що з 1 грудня 2019-го року, згідно зі ЗУ «Про Державний бюджет України на 2019 рік», розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб складатиме 1564 + 74 = 1638 грн. Відповідно у грудні зростуть і мінімальні пенсійні виплати до 1638 грн. Для осіб, пенсія яких перевищує зазначений розмір прожиткового мінімуму, буде перераховано доплату за понаднормовий стаж. Зміниться також розмір надбавок і підвищень до пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

– У грудні з сьогоднішніх 15640 грн. до 16380 грн. зростуть і максимальні пенсії, які не можуть перевищувати 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних. Але є випадки, коли пенсії більші, наприклад, якщо її розмір встановлений за рішенням суду або за законодавчим актом, — зазначили у обласному ГУ ПФУ.

– Шукаємо економічну модель, як людям, старшим 70 років, які по 40-50 років відпрацювали на країну, а зараз отримують мізерні пенсії, — як цим малозабезпеченим людям не платити за комуналку, — звернувся до українців через YouTube Президент Володимир Зеленський. — Я думаю, що у нас це вийде.

Президент зауважив, що для здешевлення комунальних тарифів в Україні потрібні лише «хороший уряд і бажання». Його команда вже почала переговори з МВФ і Всесвітнім банком про зниження тарифів.