– Виходжу я десь о 8-й ранку на балкон покурити, живу в будинку по Пушкіна, 21, коли бачу — навпроти на управлінні архітектури висить величезний портрет Гітлера. В мене очі на лобі – бо ніде ні душі…

Враховуючи повне перезавантаження влади в країні, вже було почав впадати у паніку. Коли далі почали підтягуватись німці, поліцаї… Невдовзі дійшло, що це, скоріше за все, зйомки фільму, — ділиться вінничанин Віктор.

Чому ж це у нас центр міста просинається із портретом Гітлера – ми запитали у прес-службі міської ради. Там підтвердили, що у Вінниці йдуть зйомки чергового фільму про війну кінорежисера Валерія Шалиги. Він вже презентував фільм про події у Другій світовій війні «Тримай біля серця».

В ньому, як і в тому, що режисер, колишній актор та режисер Вінницького драмтеатру ім. Садовського, знімає зараз, задіяні актори місцевого та Житомирського драмтеатрів. Валерій Шалига не ділиться подробицями сюжету, але запевняє, що знімає захоплюючу сторінку із реального життя Вінниці в ті часи.

А незвичні павільйони із поліцаями та німцями, у форму яких одягнені актори, просять вінничан сприймати великодушно. Бо ж треба відтворити історію.

Вінничани пригадують ще одну шокуючу для багатьох історію зі зйомок у Вінниці фільмів про війну. Тоді знімали радянський хіт «Майор Вихор».

У масовці німецького офіцера на мотоциклі грав місцевий актор. Аж раптом йому повідомили, що його дружина народила в пологовому сина. Той блискавично сідає на мотоцикл і їде під враженнями до пологового. Переїздить у формі есесівця з пов’язкою на рукаві, де зображена свастика, міст. У пасажирів міського транспорту зразу шок, потім свист. В пологовому мало не істерика від такого гостя.

І тут раптом він як закричить:

– Сина мені покажіть…
– Есесівцю заборонено, – відчеканила перше, що прийшло в голову, чергова медсестра.

І лише після цього він розсміявся від душі і почав зривати із себе свастику та чорний шкіряний плащ есесівця…

Невдовзі пояснив усім: прямо зі зйомок кінофільму. Але кіпішу така поява в центрі Вінниці есесівця із забороненою свастикою наробила чимало. Навіть режисера відчитали.

І ось знову шок – на цей раз від Гітлера.

Тетяна Квасюк