У київському Палаці дітей та юнацтва відбулася церемонія нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу «Молода КороНація слова» (твори для дітей), яка зібрала талановитих письменників із багатьох областей України та з-за кордону.

Він має надважливу місію — показати всі обрії вітчизняної дитячої літератури, розкрити нерозвіданий літературний потенціал молоді. Серед тисяч робіт члени журі присудили перше місце 17-річний Анастасії Скакодуб з Ладижина. Вона написала кіносценарій «Маньяк по ту сторону дзеркала».

– Донька проявила свій талант до написання три роки тому. Створювала різноманітні образи, ситуації, які записувала у блокнотик, писала поезію та прозу. Як по 200 сторінок, так і по 70. Тематика доросла та неординарна. Один із її романів у стилі фантастики розповідає про ангелів на небі та їхню війну. Заявку на участь в конкурсі «Молода КороНація слова» Анастасія подала сама й нам нічого не розповідала. Лиш коли отримала запрошення на нагородження до Києва, повідомила нам, — каже тато переможниці Андрій Скакодуб. — На урочистій церемонії доньці за кращий кіносценарій року «Маньяк по ту сторону дзеркала» вручив статуетку відомий актор Віктор Андрієнко. У творі, який близький до містики та фентезі, йдеться про дзеркало та дух хлопчика, який в середньовічних та нинішніх умовах починає забирати щось на той світ. Днями Настя вперше дала прочитати свою роботу, і я був вражений настільки вона виконана професійно. Пишаюсь своєю дитиною, адже знаю, що всього в життя вона досягнула сама.

Цьогоріч Анастасія Скакодуб закінчила школу та без репетиторів отримала атестат з гарними оцінками. Мріяла стати письменницею й планувала вступити до столичного інституту Карпенка-Карого на спеціальність «драматургія». Але за навчання потрібно на рік сплачувати 35 тисяч гривень, така сума для сім’ї, де четверо дітей, непідйомна. То ж Настя буде навчатись на бюджеті у Вінницькому педагогічному університеті за фахом «соціальна робота». Але для неї, талановитої дівчини, це не є проблемою, адже творчістю вона планує займатись й далі. До речі, зараз наша землячка створює кіносценарій, де буде порушена доросла — екологічна — тематика. І це не випадково, адже її тато вже не один рік як громадський активіст та правозахисник торкається цієї теми. Через принципову позицію його свого часу жорстоко побили та переслідували. Звісно, для дітей це не пройшло безслідно морально.

Вікторія Снігур