Однак така фахова перевірка дала змогу не тільки прозвітувати про діяльність, а й практично обговорити напрямки та проблематику діяльності офіцерів.

– Це був другий етап змагань після попереднього, що пройшов на рівні військових частин. Відтак кращі заступники командирів рот, батарей, батальйонів та дивізіонів доводили свою фахову майстерність уже на вищому щаблі, — розповіли в оперативному командуванні «Північ». — Військові презентували себе, писали заліки, ділилися досвідом організації заходів із МПЗ у підрозділі, представляли матеріали власних розробок щодо покращення морально-психологічного стану. Неабияку увагу звернули на дисциплінарну практику та стимулювання особового складу.

За підсумками конкурсу кращим заступником командира батальйону з МПЗ став старший лейтенант Віталій Мартич з 26 артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича. Хлопець родом із села Чернятка Бершадського району. Був неодноразово в зоні АТО, має нагороди. Його тато працює директором будинку культури. Мама — головним бухгалтером.

– Віталій ще з дитинства мав бажання служити країні й мріяв потрапити до 26-ї бригади. В школі він постійно брав участь та перемагав в олімпіадах, конкурсах серед учнівських лідерів. Одинадцятий клас закінчив з золотою медаллю та вступив до Військового інституту імені Тараса Шевченка. Отримав фах військового психолога. Із 2016 року служить у Бердичеві й жодної секунди про свій вибір не пошкодував, — каже мама воїна Наталя Василівна. — Син розповів мені, що бере участь у конкурсі, пройшов серйозний відбір. А фінал був у Чернігові. Коли Віталій скинув фото з нагородою, гордості за нашого єдиного сина не було меж. Велику славу зробив для частини, себе, нашої родини та всієї Вінниччини. Наприкінці серпня чекаємо сина в гості й у сімейному колі відсвяткуємо перемогу.

Сам Віталій Мартич у своїй роботі завжди дотримується такого принципу:

– Ми знаємо, що найголовніше в армії — люди. Це — не техніка, і у випадку втрати нову людину зі складу не отримаєш.

Вікторія Снігур