Про це попередили у своєму зверненні до Президента України Володимира Зеленського. Кілька днів тому вони відправили звернення не лише до Офісу Президента, а й до Міністерства культури, Вінницької ОДА та Літинської РДА. Просили захисту від прихильників Російської церкви в Україні.

Запекле протистояння триває вже більше, ніж півроку. Село розділилося на два табори: 530 чоловік вирішило приєднатися до Православної церкви України і двадцять — залишитися у Московському патріархаті. Але ця меншість за допомогою заїжджих хлопців спортивної статури «привласнила» собі Свято-Миколаївський храм і робить все для того, щоб більшість не могла зареєструвати Статут громади. Тому богослужіння люди змушені провадити біля церкви. Не один раз зверталися з листами до священиків УПЦ МП, в котрих просили про почергове проведення служб у храмі. Неофіційно їм відповідали, що ніколи такого не буде.

— Нещодавно наша громада прибрала та пофарбувала уклінний Хрест біля села. Після цього священик МП зі своїми прибічниками перестав хреститися перед святинею. Певно, вони вважають Хрест «оскверненим». А ще раніше, після богослужіння, яке наша громада взимку звершувала в трапезній, священик МП переосвячував приміщення. Ось такі «духовні скрєпи», — розповідає настоятель парафії ПЦУ в Пеньківці о. Софроній.

Терпець урвався, тому віряни Пеньківки у своєму зверненні до Президента Зеленського пишуть:

«У січні наша громада більшістю голосів вирішила приєднатися до Православної Церкви України, але протоієрей Віталій Недипіч, який опікувався нашою парафією, не підтримав громаду і з незначною частиною парафіян залишився в Московському патріархаті.

Наша церква відносно молода, будували її всім селом. Кожна родина намагалася долучитися до будівництва, і кожен давав від своїх можливостей. Допомагали всі: і старі, й молоді – хто грошима, хто матеріалом, хто годував будівельників. Але чомусь після того, як наша громада вирішила приєднатися до ПЦУ, священик одразу від нас відхрестився, всупереч пастирській етиці назвав нас «нерелігійною» громадою.  Ми будували цей храм, ми в ньому збиралися для богослужіння, молилися роками, чому тепер ми, більшість, маємо будувати новий храм? Чому місцевий священик МП поділяє людей на «канонічних» і «розкольників», «благодатних» і «безблагодатних»? Чому УПЦ МП дозволяєте своїм священикам публічно ображати віруючих людей, яких ці священики знали багато років? Адже саме Ви і Ваше духовенство своїми діями і висловлюваннями розділяєте суспільство і розпалюєте міжконфесійну ворожнечу.

Хочемо всім нагадати, що ми також православні християни, ми любимо Бога і ніколи не зраджували Христа, ми релігійна громада, і в «своїй хаті керувати будемо ми». Наших вірян принижують, ображають та навіть лякали заїзжджими «бандитами – тітушками» МП! На даний час подаються безпідставні позови до суду на нашу релігійну громаду та її членів, нам Літинська РДА відмовляє навіть у підтвердженні проведених зборів, хоча копії протоколів  знаходяться в нас і підтверджені Вінницькою ОДА. Шалений тиск чиниться з боку окремих чиновників на відділ реєстрації релігійних організацій. Ми з січня не можемо затвердити Статут нашої релігійної організації ПЦУ.

Просимо главу держави, Міністерство культури України, Вінницьку ОДА, Літинську РДА нас почути!

Ми, віряни ПЦУ села Пеньківки, вимушені будемо діяти радикально, перекриваючи міжнародну трасу Київ – Чоп!