Напередодні обурені рибалки та небайдужі мешканці селища розповіли на сторінці «Браїлівський кулак» про те, що прийдуть до голови селищної ради вимагати капітально відремонтувати заставки мосту біля електростанції.

Голова громадської організації Андрій Войтюк розповідає:

– Ми були безпосередньо на місці і те «латання», яке здійснюється ніби ремонт, ситуацію не виправить. Адже заставки повністю зруйновані та в жалюгідному стані. Якщо не провести повну капітальну заміну усіх, то, наприклад, завтра чи взимку є велика вірогідність нового прориву і ця ситуація буде безкінечна. Де взяти кошти на ремонт? Цілу зиму незаконно вирізався ліс «Терешки». Ми готові навіть закрити очі на те, що буде зрізано кілька дубів. Але нехай на місцевій пилорамі підготують заставки та оперативно проведуть відповідну роботу по повній заміні. Але поки що на наших очах гине річка!

Річка Рів, на котрій розташувався Браїлів, невелика, всього 104 кілометри довжиною. Та саме тут колись вона була дуже мальовничою і повноводною. Була…

– У 1996 році браїлівчани під керівництвом колишнього голови селищної ради Юрія Задойка відремонтували заставки на електростанції. Для цього використали добротні дубові бруски та залізні гвинти, які вмонтовані були в опори, змуровані вручну. Для того, щоб роботи провести якісно, навіть відводили русло річки! — пригадує громадська активістка Ольга Мигдаль-Литвиненко. — Це була справжня громадська толока, яка підтримувала голову селищної ради і працювала на благо громади. Як результат — повноводну красуню, котра свого часу надихала навіть Петра Чайковського, відновили. На вихідні біля електростанції збиралося сила-силенна народу: покупатися і позасмагати. Та занепад річки почався тоді, коли депутатський корпус проголосував за недовіру чесному і справедливому голові! Новоспечений селищний голова Валерій Резедент продав електростанцію О. Перепечаю, а той перепродав її теперішньому господарю Бабичу. Вже він у 2009 році замінив добротні заставки, бо мало вироблялося електроенергії. Від цієї афери Браїлів отримав тільки змілілу річку і загиблу рибу!

Та розмови, на яку так сподівалися браїлівчани, так і не відбулося. Голова селищної ради у призначений час не з’явився.

– Та ніхто на ту зустріч не прийшов! — переконує Валерій Резедент. — Бігають тільки кілька громадських активістів, котрі таким чином показують свою діяльність. Коли у нас була велика вода, то на усіх ставках відкривали заставки, бо була загроза прориву дамби. Коли ми піднімали заставки, то вони частково зруйнувалися. Ми це все поліквідовували. А зараз води у річці і справді дуже мало, вона зміліла на метр. У ставках теж рівень води впав до критичного. Але ми відрегулювали так, щоб рівень у річці та ставках потрохи піднімався. І все контролюємо, щоб у верхньому та нижньому руслі була вода. У нас був один порив, але ми поставили нову заставку. А активісти просто шукають причину, щоб роздмухувати невдоволення владою. Але це ж не влада винна, що стаються природні катаклізми і річки висихають? Ті рибалки не прийшли, бо самі вчора допомагали, затикали діри, де ще трохи протікало. Я особисто пірнав і затикав соломою… А вони тільки кричали, що це влада має робити.