Хронічна кропив’янка, рецидивуючий перебіг; хронічний кон’юнктивіт. Супутній діагноз – метаболічна кардіоміопатія, СН 0; вазомоторний риніт, алергічна форма.

Ось такий «букет» хвороб діагностували нещодавно у Клініці професійних захворювань ДУ ІМП імені Ю. І. Кундієва НАМН медичній сестрі стаціонару терапевтичного відділення Гайсинської лікарні. Повідомлення про це нещодавно оприлюднили у Держпраці у Вінницькій області.

Комісія під головуванням лікаря гігієни праці Олександра Наавгуста провела розслідування причини виникнення хронічного професійного захворювання у 34-річної медичної сестри. І незабаром фахівці пов’язали хворобу з тим, що постраждала довгий час контактувала із хлорвмісною хімічною речовиною Клінідез (Klinides) при виконанні трудових обов’язків.

Протягом 7,5 року медсестра постійно контактувала з цією речовиною. Встановлені й інші шкідливі фактори – маса піднімання та переміщення вантажу, вимушена робоча поза в нахиленому положенні, емоційна та інтелектуальна напруженість. І взагалі у цій лікувальній установі виявили цілу низку порушень нормативно-правових актів з охорони праці.

А щоб більше таких випадків не траплялося, головному лікарю КНП «Гайсинська центральна районна лікарня» Ігорю Кохану запропонували провести у повному обсязі періодичні медичні огляди всіх працівників, згідно з проведеною атестацією робочих місць, де вказані шкідливі та небезпечні умови праці.

Ілона ВАЛЬТЕР