Про цю сенсаційну знахідку вже тиждень пишуть вінничани  та експерти в соцмережах! А першою ці розкопки вивела на світ божий 9 серпня вінничанка Марина Фаюк, яка  опублікувала на своїй  сторінці в Facebook фото з будівельного майданчика в центрі Вінниці.

Тут  видно відкриті підземні коридори і арки із червоної цегли. Невже це частина вінницьких катакомб, яка  відкрилась за  школою №17 по Монастирській, 24?

Раніше тут стояв старий 2-поверховий будинок в жахливому стані, якому, ймовірно, 100-120 років.  На другому поверсі тут жили «центрові» бомжі, а на першому стояли пластикові вікна і навіть був газ…

Минулого року цю ділянку із будинком викупив власник відомого кондитерського бренду і один із депутатів міської ради…

Так 100-річний флігель пішов під знесення, бо на його місці планується  торгово-офісний центр із квартирами на верхніх поверхах…   Минулого тижня почались земельні роботи після демонтажу будівлі, і в підвалі знайшлись ось такі ходи та арки… Звісно, всі подумали про легендарні катакомби, які є найбільшою загадкою старовинної частини Вінниці.

– Шкода, звичайно, зведуть нову будівлю, а не залишать як пам’ятку архітектури, але хоч фото в стрічці дозволять глянути в надра землі, – зазначила в соцмережі під фото із підвалом вінничанка.

Керівник «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен в коментарі під постом вчора зазначив, що фото вражаючі, але потрібно дивитись наживо. Також він відзначив, що не варто плутати розкопки з випадковою знахідкою під час будівництва.

Одні вінничани рекомендують робити історичну зону на місці знахідки, інші пишуть, що потрібно заборонити забудову історичного центру Вінниці.

Після цих сигналів історики оглянули підземелля і зробили перші висновки:

«Оглянули ділянку разом з дослідницею Тетяною Кароєвою. З попереднього огляду можна припустити, що це господарський підвал флігеля (прибудови) будинку, спорудженого на межі ХІХ та ХХ століть. На схожий об’єкт свого часу натрапили будівельники у 2017-му, коли йшла реконструкція площі «Ліверпуль»: тоді це були підвали меблевого магазину, знищеного в роки нацистської окупації», – повідомив в коментарі історик Олександр Федоришен.

До речі, не таємниця, що центр Вінниці та головна вулиця міста на рівні мінус 4-6 метрів пронизана підземними ходами. На жаль, більша частина цих коридорів засипана з часом грунтом і бетоном…  І лише кілька років  туристів пустили в підземелля монастиря капуцинів  на Соборній.

Цікаво, які підземелля і ходи є  під кожним будинком на Єрусалимці?