За кілограм ягід на ринку беруть 130-140 гривень.  Один із тих, хто знає як не лише вирощувати, а й  заробити на лохині – Олег Вагін. Тепер його «годують»  2600 саджанців.

– Вперше спробував лохину у свого знайомого, який поділився кількома десятками саджанців й додав, що попит на неї є, можна непогано заробити.  Тож я вирішив спробувати і собі, тим паче мої прибутки із ремонту телевізорів суттєво впали, – розповідає Олег Вагін. – Чимало корисної інформації знайшов в Інтернеті від американських садівників. Перше, що я зробив – виділив біля будинку  ділянку площею 40 соток, закупив на посадковий матеріал. Оскільки Поділля славиться  чорноземами, в яких лохина не може рости, довелось підвищити кислотність ґрунту завдяки торфу. Із нього та перепрілої глиці приготував субстрат для саджанців, свіжу тирсу використав для мульчування..

Рослини лохини дуже вибагливі до мінерального способу харчування і вимагають порівняно невеликої кількості елементів, погано переносять підвищену концентрацію добрив. Мінеральне добриво  зазвичай вносять навесні, коли починається ріст, і відразу після збору врожаю (крім азотних форм). Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають в плодоношення, довговічні, при належному догляді здатні рости 50-90 років. Лохина  потребує хорошого поливу. Найкращий варіант – крапельне зрошення, але дуже багато хто допустив помилки й не розрахував кількості води у свердловині. Тому багато моїх знайомих навіть зробили басейни.

Сезон збору урожаю починається на початку липня і триває близько місяця. Якщо ж є ранньостиглі сорти, то можна мати ягоди і два місяці. Збирати їх Олегу Вагіну допомагають рідні. Аби прорекламувати свою  ягоду,  вінничанин знайшов контакти оптовиків, які займались малиною та смородиною.

– Я їм телефонував та пропонував лохину. Деякі спочатку сумнівно відносились до такої пропозиції, перепитували, що це таке. Скаржились на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, бо за два з неї тече сік і мусиш викидати. Я ж пояснив, що лохина зберігається в  ідеальному стані аж до двох тижнів і потроху отримав замовлень. А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без вагань. У Києві лохина вже була популярною і клієнтів не бракувало, – додає Олег Вагін. –  Зараз зі збутом проблем немає, мене самі шукають продавці й забирають оптом навіть у селі, бо багато хто з сусідів теж став вирощувати цю ягоду.  Дехто каже, що вигідніше самому йти на ринок і торгувати, але я розумію, що на двох стільцях всидіти неможливо. Потрібно з ранку до вечора працювати на плантації, обрізати кущики, слідкувати за поливом, аби ягода не була мілка та не солодка. Хочеш бути конкурентоспроможним,  треба дотримуватись відповідної технології вирощування. Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів.

Хоч і рослина потребує ретельного догляду, капіталовкладення і родить тільки на другий рік, чоловік її вважає вдячною ягодою. Щодо культури споживання, то Олег Вагін радить їсти лохину у свіжому вигляді, тоді в ній багато вітамінів. Крім того, з неї виходять смачні вареники та варення.

Вікторія Снігур