А лікар тим часом обстежує її зубки. Така картина стала звичною для відвідувачів «Родинного стоматологічного центру. Стоматологія дитячого віку» по вул. Замостянській, 14. Він невеликий, всього на три крісла, але дуже затишний, з привабливими для дітей «родзинками», такими, як мультзала з кількома телевізорами, іграшки, наліпки. Все спроектовано так, щоб діткам було зручно і цікаво. У «Родинному» людям з особливими потребами — і дітям, і дорослим! — на візку можна проїхати куди завгодно: на рентген, у будь-які приміщення, в тому числі і в ізольований лікувальний кабінет. Стоматологи, що тут працюють, добре знають дитячу психологію і знаходять спільну мову з малюками.

– Діти не будуть боятися людини в білому халаті, якщо перше знайомство відбудеться на позитивній ноті, — розповіла Христина Клепко, лікар-стоматолог «Родинного». — Наприклад, малюка приводять до кабінету, щоб похвалитися, яку гарну зубну щітку йому подарували тато і мама чи бабуся з дідусем. А тьотя-доктор тільки покаже, як нею користуватися, подарує наліпку з футболістом — і все! Наступного разу хлопчик сам охоче піде до зубного.

Здорові зуби і вся ротова порожнина — це запорука гармонійного розвитку дитини. Але в наш час, на жаль, навіть у малюків є зуби, вражені карієсом.

– Треба, щоб зуби і прикус у дитини правильно формувались, щоб зубки не росли криво чи навскіс, щоб нормально пройшла заміна молочних на постійні. Малюк повинен кусати, гризти і жувати, інакше щелепи не будуть розвиватися. Не треба раніше, не треба пізніше, все має статись у визначені природою терміни. А ми, лікарі, повинні за цим прослідкувати! — наголосив Олексій Ліхіцький, засновник «Родинного стоматологічного центру», викладач кафедри стоматології Вінницького національного медуніверситету ім. Пирогова. — Для цього у «Родинному» маємо все необхідне сучасне діагностичне та лікувальне стоматологічне обладнання.

Під час нашої розмови із словами подяки подзвонила мама підлітка, який недавно вступив у військове училище. Дякувала вона — ні, не за зуби, а за врятоване життя сина! Виявляється, ранньою весною хлопець перекинувся на байдарці вниз головою, а це дуже небезпечно! На щастя, Олексій Михайлович побачив і, не роздумуючи, кинувся у крижану воду. Витягнув юного спортсмена, завіз до себе додому, переодягнув, зігрів. Обійшлося навіть без простуди… Тепер має ще одного похресника.

– Олексію Михайловичу, порадьте батькам — як краще доглядати за зубами дітей? Чи варто забороняти солодке? Чи треба лікувати молочні або почекати, поки виростуть постійні?

– Дитина — це маленька наша копія! Скажу одне — щоб забезпечити гармонійний розвиток особистості, отримати людину, здорову як тілом, так і духом, батькам потрібно вкрай відповідально ставитись до її потреб! Не шкодувати ні власного часу, ні коштів, щоб запобігти захворюванням!

А щодо порад… Їх у кожному конкретному випадку краще отримати у лікаря. Консультації у нас безкоштовні, а дитина ще й отримує іграшку як бонус за сміливість.