Самовільну копанку, де видобували камінь-пісковик, виявили спільно з представниками Служби безпеки України на території Русавської сільської ради у Ямпільському районі.

Застали копачів на місці роботи. Група чоловіків за допомогою підручних засобів  (металевих клинів, молотів та ломів) видобувала камінь, не маючи на те спеціального дозволу. Порушників відразу затримали.

І вже згодом за фактом відкрили кримінальне провадження, а слідчі приступили до з’ясовування всіх обставин правопорушення. Варто зазначити, що такий злочин карається або штрафними санкціями, або обмеженням волі до трьох років, або навіть ув’язненням на той же термін.

А фахівці вкотре нагадують, що видобувати камінь, чи інші корисні копалини потрібно тільки на підставі дозволу на користування надрами, котрий видається тільки після проведення необхідної експертизи та оцінки.

На своєму сайті екологічна інспекція повідомляє, що у цьому випадку документи на добування пісковику порушники не отримували, тому їм загрожуватиме не лише штраф, але й відшкодування усіх завданих державі збитків.

До цього  варто додати й те, що таких випадків на Вінниччині є чимало. І роботи в інспекторів непочатий край.

Ілона ВАЛЬТЕР