Основне завдання цього дійства — максимально привернути увагу громадськості до питання збереження будинку дитинства композитора, який нині перебуває у аварійному стані на межі знищення. Мешканці Шершнів дуже хочуть зберегти старий будинок і облаштувати у цьому місці культурно-мистецький центр.

Бо ж саме тут, у цьому мальовничому селі минули дитячі роки Миколи Леонтовича. Батько Миколи – Дмитро Леонтович – був священиком. Коли він служив у місцевому храмі, громада Шершнів збудувала для нього велику цегляну хату в самісінькому центрі села, куди він і переїхав зі своєю родиною. Відомо, що в цьому будинку малий Микола провів вісім років. Тут тато вчив його грати на віолончелі, скрипці, гітарі. А мама навчала українських пісень. Саме сюди прилітала ота ластівочка, про яку й сьогодні співає увесь світ.

Ініціатором та організатором цього фестивалю є місцева жителька Валентина Чайковська. Співорганізаторами також виступили директор комунальної установи «Видавничий дім. Моя Вінниччина» Вадим Вітковський, староста Шершнівської сільської ради Наталія Михайлова та волонтери. Все — силами і коштом громади села. А ще — завдяки фінансовій допомозі меценатів.

– Фестивалем надзвичайно зацікавилися  у Сполучених Штатах Америки, де у Вашингтоні, в Українському університеті розробили програму підтримки «Врятуємо садибу Миколи Леонтовича», – розповідає Вадим Вітковський. – Юристи намагаються стимулювати міжнародний бізнес, платити за використання «Щедрика» М. Леонтовича, особливо популярного в передріздвяні та різдвяні дні, а кошти за це спрямувати на підтримку громади села Шершні.

Від професора, президента Українського університету у Вашингтоні Володимира Іваненка було надіслане звернення до учасників культурно-мистецького фестивалю. Зокрема у тексті звернення йдеться, що в планах у селі Шершні на основі садиби Миколи Леонтовича, створити світовий фестивальний центр зимових обрядових святок. «Для координації цього проекту ми формуємо міжнародний координаційний комітет», – написано в тексті звернення пана Володимира.

Концерт, виставка літератури, майстер-класи, благодійні заходи — того дня на обійсті біля хати Леонтовича було гамірно. І, звичайно ж, лунав безсмертний «Щедрик»!

Ілона ВАЛЬТЕР