«Боже, вільна школа» у Вінниці відроджується буквально з попелу! Яскраві малюнки від вінницької художниці Юлії Гушул вже прикрашають стіни цього незвичайного навчального закладу.

Залишилися внутрішні роботи, і з ними небайдужі люди планують справитися вже до нового року, хоча всередині тільки голі стіни.

Два роки тому у Вінниці з ініціативи Даші Горобець та Катерини Ботвіннік, учасниць команди «Освітній експеримент», народилася ідея — навчати дітей вдома, так, щоб за комфортним графіком і без надмірних перевтом. До цього їхні діти вже встигли закінчити перший клас однієї з приватних вінницьких шкіл. Так вони стали першими вінницькими хоумскулерами

На домашню освіту, звичайно, зважилися не відразу, а після того, як побували на кількох міжнародних конференціях демократичних шкіл «IDEC/EUDEC» в Ізраїлі, Індії та Франції і добре зважили всі «за та проти», До слова, кілька днів тому така ж конференція відбувалася у Вінниці. І на неї приїхали ентузіасти та відомі спікери й фахівці з 24 країн світу, котрі сповідують принципи альтернативного навчання. Вони залюбки взялися розмальовувати стіни школи, котра відродилася, наче Фенікс.

Отож, вже восени 2017 року Катя і Даша найняли квартиру і почали самостійно навчати своїх дітей. Потім до них почали приєднуватися інші діти. І коли школа помітно розрослася, у батьків виникла божевільна ідея самим збудувати школу. І їм це вдалося! Але головні випробування були попереду — внаслідок нещасного випадку новозбудована школа згоріла. Вогонь знищив усе: меблі, оргтехніку, навчальні матеріали. На щастя, ніхто з людей тоді не постраждав.

Та хоумскулери здаватися не збиралися, а заходилися відновлювати школу, не припиняючи навчання дітей. І завдяки їхній наполегливості вже через півроку з’явилися нові стіни і дах. А з ними — і надія на те, що всі зусилля не були витрачені марно. Чимало роботи ще на самому подвір’ї школи. Оскільки там є залишки пожежі – погорілі балки – їх потрібно прибрати. А ще — скосити високу траву та винести будівельне сміття. Але тепер відчайдушні батьки точно знають, що завдяки підтримці небайдужих і їхній наполегливості вдається звернути гори. А допомогти хоумскулерам може кожен. ПриватБанк: 4149 4391 0301 6899 (Катерина Ботвіннік), або 5168 7422 0552 9021 (Даша Горобець).

Ілона ВАЛЬТЕР