Вони з тих, хто любить і добре розуміє прадавнього помічника людини. Про свою професію інструктори службових собак відгукуються лаконічними словами: «Кінолог – це стан душі!»

Своїх чотирилапих помічників – службових собак прикордонники використовують для пошуку наркотичних та психотропних речовин, зброї, боєприпасів або вибухівки, тютюнових виробів у автомобільних та залічених транспортних засобах в пунктах пропуску. Розшукові собаки задіюються у пошуку, переслідуванні, затриманні та конвоюванні порушників кордону на зеленому кордоні. Незамінними помічниками кінологів Могилів-Подільського загону є спанієлі, ягдтер’єри, фокстер’єри, лабрадори, німецькі, бельгійські та голландські вівчарки. Про це повідомила прес-секретар прикордонного загону Людмила Катеринич.

За словами начальника кінологічної служби прикордонного загону підполковника Олексія Федорова: «Усі службові собаки успішно пройшли курс навчання у Великомостівському кінологічному центрі Держприкордонслужби і стали справжніми професіоналами. Самий найменший за розмірами серед «кудлатих гвардійців» – фокстер’єр Чак. Вісім років він працює у команді із старшим прапорщиком Леонідом Зубринським. «Ветеран» кінологічної служби успішно справляється зі службовими завданнями, перевіряючи вантажні та легкові авто, рейсові автобуси, та потяги. За роки своєї служби у 27 випадках пес виявив кілька одиниць зброї, понад сотню набоїв, 3 кг наркотичної речовини, 500 психотропних пігулок, понад 100 пачок цигарок, контрабандних товарів на суму понад 150 тисяч гривень! Малюк Чак неодноразово перемагав і в змаганнях серед службових собак. Тож, як кажуть: «Хоч маленький – та вельми кмітливий!»

З дитинства посягав ази кінології і службовий пес Заубер. Одним своїм виглядом він наводить жах на порушників кордону, хоча, насправді, ця величезна чистокровна німецька вівчарка – той іще добряк! До прикордонного загону пес прибув кілька місяців тому і працює в парі з досвідченим кінологом Дмитром Антоновським. Одразу ж по виходу на службу молодий собака почав демонструвати відмінну професійну виправку та вміння. На його рахунку 2 виявлені набої та близько шести десятків пігулок психотропної дії. Тож на Заубера кінологи покладають свої найкращі сподівання як на сумлінного помічника.

Одним з напрямків діяльності кінологічної служби прикордонного загону є оглядова робота. «У цій сфері, – як зазначає підполковник Олексій Федоров, – слід відзначити як кращого «оглядовика» старшого прапорщика Василя Совенка. За останніх три роки у 53 випадках ним було попереджено незаконне переміщення через рубіж 5 одиниць зброї, понад 50 набоїв, 11 грамів марихуани, поверх 1000 психотропних пігулок, 300 пачок тютюнових виробів, контрабандних товарів на суму понад 50 тисяч гривень».

З початку року Могилів-Подільський прикордонний загін прийняв у свою родину 17 кінологів. У їх числі і 8 жінок, які нещодавно присягнули Україні та її народові. Пройшовши курс молодого бійця та ознайомившись зі специфікою прикордонної служби, новоспечені інструктори службових собак незабаром опановуватимуть ази цієї цікавої та потрібної професії у Великих Мостах.

З початку року на ділянці Могилів-Подільського прикордонного загону за активного використання кінологічної складової у 43 випадках було виявлено понад 1,5 кг наркотичних речовин, близько 1000 пігулок психотропної дії та десяток набоїв. Окрім цього, не допущено переміщення через державний кордон контрабандних товарів на суму 15 тисяч гривень. Спільно з працівниками митниці вартові також виявили у схованках, обладнаних в конструктивних пустотах потягів та інших транспортних засобів, близько 1 тонни алкогольних напоїв.

Валентина Лісова