Основним нормативним документом, яким регулюється їхня діяльність, є Правила любительського і спортивного рибальства, що були затверджені 20 років тому.

Контроль за дотриманням цих Правил рибальства здійснюють органи рибоохорони, реформовані в 2014-2015 роках. Але, в чому саме відбулась реформа, до теперішнього часу не зрозуміло!? Єдине, що інспекторам поміняли колір обмундирування і назвали їх патрульними. Жодних змін в методах роботи, така ж робота на кількісні показники і статистичне інформування. І жодних змін в рибоохоронному законодавстві! А Правила рибальства, як були недосконалими, такими і залишились до теперішнього часу!

І кожен законослухняний рибалка в любий момент може стати правопорушником, все залежатиме від того, як «новоспечений» патрульний розуміє Правила, або як захоче їх застосувати.

Чого тільки варта офіційна інформація на сайті Вінницької рибоохорони про затримання порушника, який ловив рибу… чотирма спінінгами, чим самим перевищив дозволену кількість знарядь лову! Вибачте, але і патрульний, що склав протокол, і працівник, що готував інформацію до Інтернет мережі, схожі на агрономів, які не можуть відрізнити горох від жита! Як порушник міг ловити рибу одразу 4 спінінгами, якщо спінінг, це активне знаряддя лову і при його застосуванні необхідно постійно використовувати обидві руки! Чим він тримав решту спінінгів?

Крім того в Правилах не зазначено дозволену кількість знарядь лову, в Правилах зазначено, що загальна кількість гачків на знаряддях лову не повинна перевищувати 5 штук на рибалку. В результаті протокол не відповідає вимогам ні Правил рибальства, ні вимогам адміністративного законодавства, але, не зважаючи на це, чоловіка притягнули до адміністративної відповідальності, ще й заставили сплатити збитки за виловлену рибу.

В іншому випадку вінничанина затримали за перевищення кількості гачків. Рибу він ловив на чотири донні вудочки, на кожній по два гачки. На перший погляд є перевищення і патрульний діяв «як прописано в правилах». Він склав протокол, навіть не оглянувши знаряддя лову. Проте є один нюанс: гачки були сховані в кормушку з принадою. Саме такі характеристики мають принади з застосуванням макуха, мамалиги, інші замісні принади, де гачки ховаються всередину принади і риба ловиться лише на один гачок. І колишні інспектори рибоохорони таких протоколів не складали, адже, як вони пояснювали рибалкам, в інспекціях на запит УТМР були роз’яснення Головрибводу ще з 90-х років, що в такій принаді рахується лише один гачок. І зрозуміло, окремі гачки рахуються тільки з наживкою, на пусті гачки риба не зловиться. Проте, це один із тих неврегульованих пунктів Правил, який в першу чергу визначає ступінь порядності патрульних.

Як не прикро, але коли читаєш, чи дивишся в Інтернеті результати роботи нової рибоохорони, розумієш, що 70 відсотків викритих правопорушень саме такі, «для галочки», і в той час, як на сайті екології повідомляється, що їхні інспектори, яких в штаті всього троє, неодноразово затримують браконьєрів з сітками із величезними збитками (за останній рейд зафіксовано 4 порушення, вилучено 16 сіток і порушникам обраховано більше 22 тисячі гривень збитків), майже двадцять рибних патрульних, яким, крім держави, ще й адміністрація закупила новітню техніку, на всю країну висвітлюють, як вилучають нічийну раколовку! Це ж ганьба!

Постає питання, хто організовує і контролює їхню роботу. За посадою це має бути першочергово начальник «рибоохоронного патруля» – заступник начальника управління, проте можливо в нього не має часу і він ще утрясає справи в «дорожньому патрулі». Або вважає, що підрахунком гачків можна прикрити невміння організувати протидію браконьєрству. Таке собі шахрайство, як колись з сільгосптехнікою. Чи то мабуть про іншого, адже цей пройшов спецперевірку держслужбовця. Але ж він не один керівник!?