Вночі невідомі знищили його сад у Суботівці — 3 гектари абрикосів та 2 га черешень. Збитків на мільйони, що вже казати про працю та людей, які залишились без роботи. Сергій Ісайко підозрює, що це справа рук місцевого агрохолдингу, який вже давно оголосив йому війну за землю.

– Я вже займаюсь садівництвом понад 25 років, ніколи не мав проблем через свою діяльність, не отримував погроз. Маю багато насаджень у різних селах району. Землю у Суботівці придбав у громадян, вона є нашою приватною власністю. Висадив там 3 гектари абрикосів, з яких цього року вперше зібрали урожай. Дерева були повністю сформовані, діаметром як півторалітрові пляшки та висотою понад три метри. У суботу я приїхав на поле для проведення планових робіт по догляду за садом. Але від побаченого у мене сльози на очах виступили. Всі дерева були зрубані, ймовірно, їх знищували сокирами, пробували «ножовками», але не вийшло. Коли відійшов трохи далі до іншої ділянки, застав ту саму картину. Всі 2 гектари молоденьких черешень теж лежали на землі, — пригадує Сергій Ісайко.

Співрозмовник підозрює, що до таких злочинних дій міг вдатись місцевий агрохолдинг.

– Вони займаються вирощуванням фірмового насіння, мають потужну техніку та свої технології. Раніше «передискували» мені та іншим людям ділянки й жодного покарання не понесли. Крім того, в минулому році висаджені мною черешні, які ще не вросли в землю, просто повитягували. Але цього їм замало, тому дійшли до такого варварства. Ймовірно, найняли людей, заплатили їм. Бо охоронці чужого поля чули дивні звуки з дванадцятої ночі до четвертої ранку. Якби це чиясь інша ініціатива, то нам би понищили сади скрізь. А так чіпають тільки ті, які були посаджені на колишній землі, яку колись тримав «Прогрес», а зараз вона на моєму прізвищі як директора фірми. Впевнений, ці методи для того, щоб залякати людей. Тим паче у районі вже давно не реагують на наші скарги, адже керівництво має дружні стосунки із екс-губернатором Вінниччини. Я написав заяву до поліції, дав свідчення, кого підозрюю, своє питання виносив на розгляд колег. Але натомість на мене виходили посадовці з ОДА й пропонували навіть роботу у Вінниці, аби тільки землю віддав ТОВ «Прогрес».

У свою чергу, представники ТОВ «Прогрес» причетність до інциденту відкидають.

– 19 серпня я перебував у Суботівці й бачив екіпаж поліції. І вже тоді дізнався, що в Сергія Ісайка знищено сад. Хто це зробив і яким чином — не знаю. Наші працівники точно не робили. Ми з вищевказаним фермером дійсно боремось, але виключно у правовому полі. Є від нього півтора десятка позовів, є від нас до нього. В судовому порядку ми змагаємось. Зокрема ми просимо забезпечити проїзд нашої зрошувальної машини та примусово обмінятись земельними ділянками, — каже юрист агрохолдингу. — Ми, в свою чергу, звертались до фермера з листами, пропозиціями, він не отримував від нас кореспонденцію, вона повернулася назад. За стіл перемовин сідати не хоче. Знищувати урожай — то не наші методи.

У прес-службі обласної поліції повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження — умисне знищення або пошкодження майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах. Такий злочин карається штрафом або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

– За свідченнями потерпілого, в нього тривалий конфлікт із іншим фермером за поле. Наразі встановлюються причетні до злочину особи та свідки. Слідство триває.

Тим часом у соцмережах користувачі активно обговорюють інцидент й готові стати на захист Сергія Ісайка. Зокрема правозахисник з Ладижина Андрій Скакодуб готує до Президента петицію.

Сергій Ісайко демонструє пошкоджені дерева