Все це на власні очі бачила наша кореспондентка.

Близько 25 тисяч людей зібрала минулих вихідних костюмована хода «Парад гордості» у Празі. За теплої сонячної днини центром міста пройшли люди, які виступають за рівні права геїв, лесбійок і трансгендерів. Демонстранти несли райдужні прапори і плакати з написами «Почуття — не злочин», «Любов — це любов». Таким чином закликали до захисту прав людини будь-якої сексуальної орієнтації на любов і сім’ю. У районі проведення ходи чергували сотні поліцейських, щоб не допустити заворушень. До маршу приєдналися також представники мерії Праги, зокрема мер Зденєк Гржіб, який урочисто підняв на будівлі міськадміністрації веселковий прапор на знак підтримки руху сексуальних меншин.

Цікаво, що на «Празький прайд» вийшли не лише чехи, а й представники ЛГБТ-спільноти з інших країн, зокрема українці, які у себе вдома, за їхніми словами, не можуть відкрито демонструвати свою орієнтацію. Нам вдалось там познайомитись з вінничанином Дмитром, який просив не афішувати свого прізвища.

– Познайомився зі своїм обранцем я в Інтернеті. Спілкувалися як друзі, а потім він сказав, що я йому подобаюсь. Спочатку було страшно. Думав, це якась перевірка, підступ. Але ризикнув, і ми зустрілися. Протягом двох років були парою. Я тоді навчався в університеті у Тернополі. Оскільки я не місцевий, то, щоб відвести підозри, «офіційно» жив у гуртожитку, але насправді жив у нього. Після закінчення вирішив залишитись, й тепер ми наймаємо житло разом. Я займаюсь професійно танцями, а мій коханий – менеджер. Мої друзі без зізнань зрозуміли, що я не такий, як вони, деякі відвернулись, називали «під…сом». А ось батькам так і не розповів правду, бо вони люди радянської «закалки», у мами просто станеться нервовий зрив, а брат взагалі перестане спілкуватись, бо ж що він скаже своєму сину, що його дядя — гей? – зізнається Дмитро. – Та найстрашніше те, що мені вже за рік тридцять і я хочу узаконити стосунки з коханим, але як? Від мене відмовляться всі рідні! Але мені набридло шифруватись й просити подругу Катю робити вигляд, що ми пара. Піти на прайд у столиці боюсь, бо можуть впізнати по фото. У Празі однозначно інша атмосфера, почуваєшся інакше, більш вільним.

На площі зосередилися також групи людей, які виступають категорично проти нетрадиційної орієнтації. Між ними й учасниками маршу стояв кордон поліцейських. У руках супротивники «прайду» тримали плакати: «Зупинимо аморальність», «Стоп геноцидові Європи». Тим не менш, зараз Чехія є однією з найбільш дружніх до ЛГБТ країн у ЄС. Тут діє закон, який передбачає захист від дискримінації за сексуальною орієнтацією, у тому числі на робочому місці та в інших сферах життя. Одностатеві пари в Чехії з 2006 року можуть вступати в реєстроване партнерство, але в порівнянні з подружжям мають обмежені права.

А ось на Вінниччині поки що не готові до таких парадів людей нетрадиційної орієнтації.

– Я вважаю, що такі інтимні речі навіть якщо й мають місце у житті, то їх на загал не виносять… Мене не турбує, хто що в ліжку робить… Але мене дратує, коли це демонструється чи пропагується. Яке б там не було суспільство, — вважає вінничанка Людмила.

А що думаєте ви з даного приводу? Своїми коментарями діліться на нашому сайті.

Вікторія Снігур