Тут уся мотоспільнота у шкірі та шоломах, під прапорами України і Польщі вшанувала великого поляка Юзефа Пілсудського на стіні історичної Міської думи… І через Бердичів та всю Україну цей 19-й Рейд Катинський поїхав до Росії.

Адже поляки мають намір подолати 6,5 тисячі кілометрів слідами польської зброї, її перемог і поразок. Зокрема колишніми теренами Речі Посполитої — по місцях битв, репресій та польських цвинтарів… Стартував цей Рейд ще 10 серпня від могили Невідомого солдата у Варшаві і вже проїхав трасами Литви, Білорусі та України, щоб через місто П’ятихатки на Дніпропетровщині заїхати аж до Росії.

– Дуже приємно, що на головній вулиці Вінниці є одразу 2 дуже польських місця – це наше Генконсульство і меморіальна дошка пану Пілсудському. Наш Рейд унікальний тим, що вперше ми поїдемо до Старобільська на Луганщині через П’ятихатки… Варто відвідати кожне місце, що просякнуте польською кров’ю, — зазначила у Вінниці командир Рейду Катажина Врублєвська. – І насправді ми знаємо, що відбувається на Сході України та за що гинуть ваші герої… Тому цього року Рейд має два маршрути. Перший пролягатиме колишніми теренами Речі Посполитої, де й до сьогодні мешкають люди польського походження або де поляки гинули за батьківщину. Натомість другий – польськими цвинтарями, зокрема тими, де спочивають засланці, аби навести на цих кладовищах порядок. Учасники обох маршрутів зустрінуться на спеціальних урочистостях у Катині, де розстріляли наших військових. А потім зірвався літак Президента із урядовцями.

1 вересня Рейд завершиться у підваршавському Радзиміні – на цвинтарі польських солдатів, що загинули під час Варшавської битви 1920 року.