Тоді після районної конференції освітян у будинку Івана Федоровича Бурлаки, ветерана лісівничої справи, зібрались 15 патріотів України, які і створили першу у Вінницькій області організацію НРУ…

Дата 25 серпня навіки увійшла в історію Літинщини. Цьогоріч у Будинку культури літинчани, гості з Вінниці, Жмеринки, Шаргорода відзначили 30-ліття літинського Руху.

91-річний Іван Федорович Бурлака, живий свідок і творець НРУ, був героєм цієї зустрічі. Відповідно до Указу Президента України, Вінницька ОДА і обласна рада нагородили його Почесною грамотою і грошовою премією на честь 28-ї річниці Незалежності України. Як почесний голова Літинської організації НРУ він отримав нагороди від селищної ради ОТГ. 25 серпня розпочалось урочисте зібрання а-капельним виконанням гімну України.

– Національне самоусвідомлення в обороні суверенітету, цілісності своєї держави проймає душі українців! – відзначив Іван Бурлака. – Згадаю наш прадавній гімн: “Гей, Богдане, славний наш гетьмане, нащо ж віддав Україну Москві на поталу? Щоб вернути її честь – ляжем головами! Назвемось для Вкраїни вірними синами! Наливайко і Павлюк, і Тарас Трясило із могили зовуть нас на святеє діло!”

Молитвою і хвилиною мовчання пом’янули рухівці борців за Україну, яких вже немає серед живих: Якова Шепеля, Якова Гальчевського, Якова Гандзюка, Омеляна Грабця, воїнів-повстанців, В’ячеслава Чорновола, полеглих учасників АТО, побратимів-рухівців Дмитра Лозного, Андрія Нагатенка, Олега Кудрявцева. Віддали шану знаним ветеранам-рухівцям Павлу і Олександру Ткачукам, Миколі Бевзу та іншим відомим борцям.

Валерій Кривий, голова Літинської організації НРУ, розповів про величезну роботу, проведену активістами Руху за ці роки. Вручив пам’ятні сувеніри, книги, ювілейні знаки багатьом учасникам зібрання.

Колона літинських рухівців та прихильників з прапором України пройшла урочистою ходою через центр міста і поклала букети квітів до меморіальних дошок борцям за Україну.