Експерти проекту «Справедлива підтримка», який реалізує Мінсоцполітики за сприяння Світового банку, підготували цей матеріал для тих, хто отримує соціальну допомогу, або лише має намір звернутися за підтримкою. А Заслужений художник України, головний карикатурист легендарного «Перця» Олексій Кохан – додав авторські ілюстрації.

1. Не приховуйте справжній майновий стан

Не забувайте відображати:

– транспортні засоби «молодше» п’яти років;

– помешкання з опалювальною площею: від 200 квадратних метрів для будинків, від 120 кв. метрів – для квартир;

– одноразові придбання за останній рік на суму від 50 тис. гривень ( будь-кого з членів родини).

2. Задекларуйте реальні доходи

Слід декларувати доходи всіх членів Вашого домогосподарства, інформація про які відсутня в Держреєстрах фізичних осіб – платників податків та і соціального страхування. Це можуть бути доходи від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, інші надходження (у тому числі – закордонні перекази).

 

3. Вірно вказуйте всіх членів сім’ї і тих, хто зареєстрований у помешканні

При призначенні субсидій вимагають інформацію не лише про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також про усіх членів сім’ї, незалежно від реєстрації їхнього місця проживання. Чи справді Ви вказали у декларації усіх, і, приміром, не «забули» того члена родини, що заробляє найбільше?

 

 

4. Не припускайте виникнення заборгованості

Якщо загальна сума заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг перевищить 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень)- субсидію призначено не буде.

Заборгованість слід сплатити або укласти договір про її реструктуризацію, а, якщо ви з нею не згодні – оскаржити у судовому порядку.

Також слід вчасно – у місячний термін – повідомляти орган, що призначив субсидію про будь-які зміни майнового стану, статусу працевлаштування, складу домогосподарства чи набору комунальних послуг.

Якщо вам відомі факти незаконного надання чи отримання субсидій, інших видів соціальної допомоги, соціальних послуг – повідомляйте про них на «Гарячу лінію» 0-800-502-757 (з 9.00 до 18.00 у робочі дні без обідньої перерви).

А подати офіційне звернення чи скаргу з питань надання житлових субсидій та інших питань соціального захисту можна за телефоном «Урядової гарячої лінії» 15-45.