На фестиваль «Мамину сорочку пригорну до серця» до столиці подільських вишиванок — Клембівки на Ямпільщині – на фестиваль приїхали десятки майстрів та сотні покупців з усієї України!

– Адже тут було що оцінити і купити! — написав у своєму Фейсбук голова обласного відділення СПУ Вадим Вітковський. — Але головна новина із «Маминої сорочки» — це попередні плани відкриття в 2020-му році у Клембівці пам’ятника легендарній клембівській вишиванці. Бо дякуючи борівській поміщиці та меценатці Теклі Маньковській, вишита сорочка із Клембівки 150 років тому підкорила весь світ… Тому із сільським головою є домовленість про відкриття в серпні наступного року пам’ятника на знак шани талановитим жіночим рукам та унікальним народним орнаментам.

Тепер справа за проектом пам’ятника та меценатами… Недарма Клембівка вже стала чи найзнаменитішим селом Вінниччини і України завдяки вишиванкам місцевих майстринь… І в першому документальному фільмі Лесі Воронюк «Спадок нації» про захоплюючі історії з вишитою українською сорочкою мова йде саме про Клембівку. Бо це село має чим пишатися… Дякуючи світлій пам’яті Теклі Маньковської, вишиті сорочки місцевих майстринь успішно продавалися у Франції, Німеччині й Польщі, багатьох інших країнах…

У 1880-му і 1893-му роках вишиті клембівчанами жіночі сукні замовляла собі… російська імператриця! Як відомо, сарафанів і кокошників вона не носила, а вишиту клембівську сукню вважала гідним своєї імператорської величності вбранням!

У 1903-му році на 1-й Все-російській виставці текстилю клембівську сорочку нагородили… золотою медаллю!

Люди у Клембівці живуть справді золоті! Ми з Ніною Гнатюк познайомилися з відомою літньою художницею Галиною Лялькою, безцінні ескізи вишиванок якої відомі всьому світові, але, на жаль, звання майстра народної творчості чи заслуженого працівника культури України жінка досі не має! А це несправедливо – хочеться сказати нашому Президентові Володимиру Зеленському, бо такі люди є окрасою і гордістю нашої України!

А ще зустрілися ми у Клембівці з нашою борівчанкою Катею Капелістою, завідуючою борівською бібліотекою, яка перемогла у поетичному конкурсі і цим прославила Борівку!

Зустрінемося у Клембівці скоро знову на презентації цікавої книжки, що претендуватиме на рекорд України, але поки що збережемо цю інтригу…

Клембівська класика завжди в моді
Сучасне життя стародавніх орнаментів