Вже сім місяців поспіль рідні Івана Лещенка із Криківців Немирівського району носять на його могилу квіти та цукерки.

Життя хлопця раптово обірвалось у 19 років, й батьки переконані, що це через затримку «швидкої допомоги».

– Ваня ніколи не хворів, поки одного дня не почав скаржитись на біль у животі. Ми зателефонували до фельдшерки Алли Мартинюк і виїхали до амбулаторії, де вона на нас чекала. Без огляду сказала везти дитину до райлікарні, а сама тим часом викличе «швидку», — розповідав нашій газеті батько Анатолій Лещенко. — Дорогою мене набрали з невідомого номера і запитали, де ми. Пояснив. Сину ставало все гірше. Коли дістався до станції швидкої допомоги, помітив на місці два їхніх автомобілі. Ваня самостійно вже не міг йти. Десь за годину-півтори вийшли медики і повідомили, що Ваню не змогли врятувати. У висновках судмедекспертизи причина смерті — гострий панкреонекроз, кровотеча у шлунку. Дитину я не поверну, але не хочу, щоб такі випадки повторювались. А те, що «швидка» так і не виїхала нам назустріч — грубе порушення.

У свою чергу, завідуюча ФАП у селі Криківці Алла Мартинюк заявляла: зробила у тій ситуації все, що від неї залежало. Втім, зізналась, що у стані шоку не дала правильно адресу і номер телефону батька. Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф тоді проводив власну перевірку, й ці факти підтвердились. Після похорону рідні подали заяву до поліції та прокуратури. За фактом було відкрито кримінальне провадження. Але батьки покійного впевнені: винуватці не відповідатимуть.

– Днями мене викликав до себе слідчий та ознайомив із висновками комісії медиків. Із матеріалів я дізнався, що Ваню згубив гострий геморагічний панкреатит. Поліцейський переконував, що врятувати сина все одно було неможливо. І навіть якби фельдшерка надала першу допомогу, нічого б не змінилось. А щодо покарання, то поки їй призначили пройти курси з підвищення кваліфікації та надання невідкладної допомоги. Одним словом, винних немає, — обурюється Анатолій Лещенко. – Після втрати Івана я зустрічався з фельдшеркою, вона плакала й питала, нащо заяву написав на неї. Та я пояснив, що там йшлось про те, що не приїхала з району «швидка допомога».

Після того я звернувся до відповідального за ФАПи у районі. Той сказав, що лікарка мала все необхідне, але злякалась й не допомогла моїй дитині. То виходить, що всі один на одного перекладають відповідальність!

У прес-службі поліції ось як прокоментували ситуацію:

– Ініціатором відкриття кримінального провадження стали немирівські правоохоронці. Батька покійного ознайомили з результатами експертизи, яку провадив обласний департамент охорони здоров’я. З висновку відомо, що порушення з боку лікарів таки виявлені, але це не стало причиною смерті хлопця. Батько з результатами не погоджується. Для прийняття рішення правоохоронцям цих висновків недостатньо, тому невдовзі буде проведена додаткова експертиза.

Вікторія Снігур