Тут і матінка-природа підсобила, подарувала сільському хлопцеві з сибірської глибинки міцне здоров.я, твердий характер і світлий розум. Все це разом допомогло йому сягнути вершин наукової і організаторської діяльності…

На урочистостях 2 вересня зняли покривало з меморіальної дошки Володимир Грабко, ректор ВНТУ, і Владислав Кузьмін, онук Івана Васильовича Кузьміна, другокурсник факультету комп’ютерних систем і автоматики ВНТУ. Автори ― вінницький скульптор Анатолій Бурдейний та Анатолій Єрохін. На барельєфі викарбувана мудра порада професора Кузьміна до сьогоднішнього студента: «Не гай часу ― це матеріальна цінність. Ніколи не втрачай бадьорості духу».

-Іван Васильович ― глиба української науки. Його наукова спадщина багатогранна. І добрих справ мав багато, вони актуальні і понині. Цей корпус університету, на якому віднині буде його барельєф, теж будувався його зусиллями в часи його ректорства, – відзначив ректор ВНТУ, доктор технічних наук, професор Володимир Грабко.

Іван Кузьмін працював у бюро Сергія Корольова консультантом з автоматизації стартів ракет і космічних апаратів. Брав участь практично у всіх розробках під керівництвом головного конструктора Корольова. Професор Кузьмін був першим у Вінницькому регіоні президентом Малої академії наук України, де дав старт багатьом науковим талантам. Він був віце-президентом Міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки, керівником її Подільського відділення.

-Рік тому в травні ми тут проводжали Івана Васильовича, коли на 95-му році життя він відійшов у вічність. Ми очікуємо, що міська влада виконає свою обіцянку і присвоїть ім’я Івана Кузьміна одній з вулиць Вінниці. І сподіваюсь, що йому таки присвоять звання «Почесний громадянин Вінниці, – сказав декан факультету КСА, доктор технічних наук, професор Олег Бісікало.

Іван Кузьмін писав вірші, видав кілька поетичних збірок. Він часто повторював слова: «Счастлив тот, кому выпало жить!».