Які правоохоронні, чи природоохоронні органи найефективніше використовують свої матеріальні, технічні та людські можливості для виконання поставлених перед ними природоохоронних завдань? Знаходячи відповіді на ці запитання розумієш, що насправді, коли «верхи» піарять свої реформи, «низи» вимушені піарити свої досягнення!

Вінницький рибоохоронний патруль. Саме для цього післяреформеного органу основним завданням було посилення охорони та контролю за використанням водних біоресурсів (тобто риби) на природних водоймах області.

І у своїх виступах в Інтернет мережі, керівництво Вінницького рибоохоронного патруля звітує про свої «здобутки». З їх слів, за останні півтора року, показники роботи рибоохоронного патруля стосовно викритих правопорушень зросли… в 300 – 400 разів!!!

Зазначають про збільшення державного фінансування структури в десятки разів. Дякують і обласній адміністрації, що винайшла кошти і придбала для рибоохоронного патруля автомобіль, гумові човни з підвісними двигунами, квадракоптер, тепловізори, рації та інше обладнання.

З першого погляду, ніби все організовано і добре – рибоохоронний патруль забезпечений, «шалено» працює та ловить браконьєрів. Але чи насправді це так? І головне, з чим вони порівнюють свої досягнення?

Можливо з діяльністю колишньої рибоохорони, інформацію про яку так ретельно було видалено з інформаційного простору? Добре, що інформація закритих сайтів зберігається в веб-архіві. Чомусь захотілось порівняти березень 2014-го, коли і політичний і фінансовий стан в країні можливо був найкритичнішим, коли державні установи були в фінансовому «ступорі», а держслужбовці місяцями сиділи в відпустках за власний рахунок, з березнем нинішнього року.

Проте, за інформацією на сайті Вінницярибоохорони, яка потім була ліквідована, в березні місяці 2014 року інспекторами управління було викрито 57 порушень, з них 40% грубих, вилучено 38 заборонених знарядь лову і при цьому порушникам обраховано більше 300 тисяч гривень на відшкодування збитків. За це й же період у 2019 році новоствореним Вінницьким рибоохоронним патрулем було викрито 150 порушень, з них 27% грубих, вилучено 92 заборонених знаряддя лову і обраховано 80,7 тисяч гривень збитків. Як видно, в чомусь є показник більше, але й в чомусь менше. Але однозначно, не в сотні разів!

А з іншого боку, якщо порівняти, скільки державних коштів використано на викриття одного правопорушення, то ні про яке підвищення ефективності роботи рибоохоронного патруля не може бути й мови!

То що ж заважає активізації роботи рибоохорони? Невміння організувати роботу, чи може існують обставини іншого характеру, які заважають їх діяльності?

Нерідко в інтернет мережі з’являються меседжі рибалок, які стали випадковими свідками затримання браконьєрів, і помічали, що ті комусь телефонували, після чого інспектори рибного патруля відпускали порушників, не складаючи протоколи і не вилучаючи сіток. Чи рибалок, на яких рибний патруль складав протокол за мізерне порушення, а після від’їзду патруля випливали порушники і спокійно знімали сітки з плеса.

Про подібне повідомляли і інспектори екологічної інспекції, що під час затримання правопорушників, останні телефонували комусь з рибоохоронного патруля і консультувались, як уникнути відповідальності.

До речі про роботу екоінспекторів, які також охороняють рибу. Проте риба – це невеличка частина з загального обсягу роботи, яку вони виконують. В них багато інших питань охорони тваринного світу, від комашок до зубрів. За інформацією на сайті Вінницької Держекоінспекції працівниками відділу державного екологічного контролю тваринного світу та біоресурсів (в відділі працює лише 3 інспектора на всю область) у 2018 році було складено 100 протоколів на рибалок-браконьєрів, не любителів, і обраховано збитків на суму 115,8 тисяч гривень.

І це набагато ефективніше, ніж 1322 порушення з 922 тисячами гривень збитків, оформлені 16-ма інспекторами рибоохоронного патруля, адже майже тисяча з цих порушень, це рибалки-любителі, у яких був зайвий гачок, надмірний карась, чи магазинні блесенки, з трьома гачками, в багажнику автомобіля.

То ж не все так бездоганно у «прославленому» рибоохоронному патрулі. І наразі, поки міняється обличчя влади, необхідно міняти і тих, хто створив цей «піар», і тих, хто цей «піар» підтримує.

Лише тоді робота буде націлена на виявлення реальних правопорушень, припиниться кришування браконьєрів і «висмоктування протоколів з пальця» для окозамилювання.