Наша газета вже розповідала про трагедію, яка сталась 11 червня на зупинці «Водоканал» у Вінниці. Пізно ввечері активіст «Громадянської позиції» та підприємець Олександр Комарніцький отримав важку черепно-мозкову травму та перелом основи черепа після удару оперативника та чемпіона області з самбо Сергія Пивовара, бо відмовився бути понятим під час слідчих дій. Тоді у перехожого вилучали гранату РГД-5. Майже через два тижні Олександр, не приходячи до тями, помер. Офіційна версія поліції була такою, що начебто чоловік сам спровокував конфлікт, а тоді зачепився й впав. Натомість рідні та друзі категорично цю версію заперечували та знайшли очевидців подій. Після НП відділ поліції пікетували, збирав брифінг Сергій Князєв. А головний поліцейський області Юрій Педос написав рапорт на відсторонення, були звільнені інші правоохоронці, які відповідали за роботу з особовим складом. Нині керівник поліції області вже на роботі.

Сергію Пивовару тоді було оголошено підозру за ч. 3 ст. 365 КК України — перевищення влади або службових повноважень.Такий злочин карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Втім, як повідомили нашому журналісту читачі, вінницького копа звільнили з-під арешту. І сталось це ще 6 серпня. Цю інформацію нам підтвердила й дружина покійного — Леся Комарніцька. У прес-службі прокуратури Вінницької області, яка здійснює процесуальне керівництво у справі, ось що нам повідомили.

– 23 червня прокуратура Вінницької області клопотала щодо взяття правоохоронця під варту. Хмельницький міськрайонний суд відмовив, обрав цілодобовий домашній арешт. Була внесена апеляційна скарга, 3 липня її задовольнили, й поліцейського взяли під варту строком на 60 діб без права внесення застави, — повідомила процесуальний керівник по даному кримінальному провадженню прокурор відділу Вікторія Калитко. — Підозрюваний відповідно до КПК має право після місяця перебування під арештом подати до суду клопотання зміни запобіжного заходу. Він скористався своїм правом. 6 серпня суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, хоча ми й заперечували. Оскаржувати рішення, згідно з КПК, ми не мали права. Підозрюваний нині не повинен залишати місце постійного проживання, здав український та закордонний паспорти на зберігання слідчому, не контактувати зі свідками та з’являтись на виклик до слідчого. Крім того, у серпні після проведення службового розслідування підозрюваного звільнили з правоохоронних органів. Слідство триває.

У реєстрі судових рішень Хмельницького міськрайонного суду остання ухвала по даній справі датується 14 серпня. У ній зокрема йдеться про те, що на розгляд судді надійшло клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні одного з телеоператорів.

– Під час досудового розслідування кримінального провадження допитано ряд свідків. Одні вказують, що коп заподіяв удар в обличчя потерпілому, від якого той впав, — йдеться у матеріалах ухвали. — Інші ж свідки переконують, що правоохоронець ударів не заподіював, а потерпілий, навпаки, чіплявся до працівника поліції. У зв’язку із цим у слідства виникають сумніви в показаннях свідків, які одночасно, перебуваючи в одному місці, вказують на різні обставини вчинення кримінального правопорушення. Тому необхідно встановити дійсне місце перебування свідків на момент вчинення злочину та можливий вплив на них з боку підозрюваного після вчинення злочину. Під час допиту свідками надавались номери мобільних телефонів, якими вони користуються, що вказано у протоколах. Тому постала необхідність в отриманні інформації щодо телефонних з’єднань абонентів.

Відомо, що клопотання повністю задовольнили. Тим часом вінницькі активісти обурені рішенням служителів Феміди й вирішують, як діяти далі.

Віталіна Володимирова