І серед українських бранців мали опинитися 24 українські моряки, а також низка незаконно засуджених, серед яких Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк, Станіслав Клих і Олександр Кольченко. У списку був і наш земляк Андрій Драч з Городка Іллінецького району, про якого наша газета не раз розповідала. Саме цей хлопець ‒ один з курсантів Академії Військово-морських сил імені Нахімова в Севастополі, які в березні 2014 року прославилися виконанням гімну України в момент, коли російські військові спускали української прапор з флагштока навчального закладу. Вінничанин закінчив навчання вже на материку ‒ в Інституті військово-морських сил Одеської морської академії. Торік одружився. У квітні через хворобу серця помер тато Андрія Драча, який так і не дочекався єдиної дитини з російської катівні.

У ніч на 30 серпня з’явилася інформація про те, що наших бранців масово везли в аеропорт “Остаф’єво”, що у Підмосков’ї, та провели обмін. Тим часом під ранок у аеропорту “Київ” зібралися рідні, друзі, журналісти, які слідкували за двома військовими літаками, що приземлились. Втім, вже за кілька годин надії мільйонів українців розбили вщент повідомленням від СБУ та Офісу президента. Там порадили набратись терпіння, мовляв, процес обміну бранцями досі триває. Й найближчим часом ніяких рейсів з полоненими в аеропорту не очікується. Рідні бранців у сльозах вирушили додому….

Вже потім стали ходити розмови, що обмін зірвався через нові вимоги Кремля, який вимагає занести до переліку осіб, які підлягають обміну, колишнього начальника “бригади протиповітряної оборони ДНР” Володимира Цемаха, він володіє важливою інформацією про катастрофу МН17 і, можливо, даватиме свідчення в Нідерландах. Також Росія просить засуджену за вбивство полковника Служби безпеки України Олександра Хараберюша Юлію Просолову і членів затриманої співробітниками СБУ російської диверсійно-розвідувальної групи. Джерела стверджують, що український президент Володимир Зеленський схиляється до того, щоб пристати на умови РФ. Але таке рішення може стати небезпечним прецедентом, оскільки це означатиме, що в Україну можна майже безкарно засилати найманих убивць!

Валентина Лісова