Суддя виносить вирок – довічне позбавлення волі. Утім присутні рішенням суду незадоволені. Починають підбурювати та порушувати громадський порядок у залі суду.

«Ми вважаємо незаконним таке рішення суду! Вимагаємо замінити суддю!» – вигуки незадоволених з натовпу.

Вгамувати їх виходить військовий наряд з охорони судової установи – у повній амуніції. У спецпризначенців летять пляшки з водою. Гвардійці у відповідь застосовують фізичну силу та спецзасоби. На допомогу поспішає мобільна група швидкого реагування. Вже за кілька хвилин відтісняють підбурювачів, виводять обвинувачуваного із зали суду. Затриманих порушників передають поліції.

-Серед особового складу потерпілих немає, затримано більше 10 порушників», – стрілецького батальйону підполковник Юрій Чижевський.

Тим часом біля стін Вінницького апеляційного суду збираються протестувальники. Намагаються проникнути до установи аби звільнити підсудного та заблокувати виїзди варті з конвоювання. Для неможливого захоплення суду – залучають спецтехніку та черговий підрозділ для повного контролю над установою.

-Для надійного забезпечення безпеки персоналу судової установи та виведення спецконтингенту з будівлі суду, Особовий склад судової варти, поста охорони поряду, МГШР та черговий підрозділ та працівники поліції мають діяти як єдине ціле, і бути у постійній готовності до зміни обстановки-, – старший помічник начальника штабу (з організації служби КЕОП) майор Олексій Дітковський.

Та все це не справжня ситуація, а легенда. Такі масштабні навчання військовослужбовці проводять щорічно. Поки гвардійці переводять подих, начальник штабу військової частини перераховує помилки.

– Навчання в нас тренувальні. Ми відпрацьовуємо дії особового складу при виникненні оперативних ускладнень, надзвичайних ситуацій. Даний захід був масштабний, залучена великої кількості військовослужбовців. В цілому операція пройшла успішно, реакція була швидка, професійна. Але слід зазначити що дана ситуація є шаблонною і розвиток подій може змінюватись щохвилинно, тому постійна бойова готовність та впевненість дій особового складу є запорукою успішного виконання завдання, – начальник штабу військової частини 3008 підполковник Володимир Чорноусов.

Останнім часом реальних бунтів у судах під час засідань не було, але керівництво установи має бути готовим до можливих заворушень.

Валентина Лісова