– У Козятинському районі визначено повноваження органів місцевого самоврядування щодо протидії домашньому насильству. В ОТГ, у сільських та селищних радах є відповідальні особи з цього питання, — розповіла Ольга Шклярська. — Адже те, що відбувається на території села, в кожному подвір’ї та сім’ї, – найперше знають дільничні інспектори, співробітники сільради та соціальні працівники.

Крім того, міжвідомча рада при Козятинській РДА конкретно працює з сім’ями, які мають проблеми з домашнім насильством. До мене як до уповноваженої особи інформація про домашніх кривдників надходить швидко — як від правоохоронних органів, так і від постраждалих осіб чи від сільрад. На жаль, дуже часто жінки уже на наступний день після побиття відмовляються від своєї заяви про насилля, мотивуючи це тим, що пробачили чоловіку і впевнені, що таке більше не повториться.

Сьогодні на обліку перебуває 123 особи (120 чоловіків та 3 жінки), які скоїли домашнє насильство три і більше разів і на яких, на жаль, не впливають жодні методи. У Козятинському районі зареєстровано 6 кримінальних проваджень за ч.1 ст. 126 ККУ (передбачає арешт до 6 міс. або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років). Наприклад, був випадок, коли чоловік регулярно бив свою дружину (після спільного розпиття спиртних напоїв) на очах у дітей. Виїзди у цю сім’ю, профілактичні бесіди про шкідливість алкоголю, про неприпустимість таких умов проживання для дітей, навіть притягнення до адмінвідповідальності – не давали бажаного результату! Жінка щоразу обіцяла, що залишить чоловіка-тирана і почне нове життя заради дітей — і нічого не робила. Лиш коли матеріали про позбавлення її батьківських прав направили до суду, жінка ніби прозріла! Пішла від кривдника, закодувалася і зараз доводить у суді, що може бути гідною матір’ю.

– Як ви працюєте з дітьми?

– Діти стають жертвами насильства, коли бачать домашні скандали. Психолог визначає, чи дійсно дитину б’ють або знущаються, чи її, наприклад, змушують вчити математику, а вона це вважає насильством. Одного разу неповнолітня дитина звернулася за допомогою, бо її побила рідна мати. Але на місці з’ясувалось, що дочка хотіла помститися матері за відмову у купівлі обновок. Ми допомогли налагодити мікроклімат у сім’ї і стосунки між донькою і мамою.

За прикладом європейських країн правоохоронці Козятинщини винесли вже 5 термінових заборонних приписів, це один з найбільших показників у Вінницькій області. Приписи забороняють кривдникам навіть наближатися до жертви. Коли жительку Козятина побив співмешканець, правоохоронці винесли щодо нього терміновий заборонний припис, попередивши про адміністративну та кримінальну відповідальність. Жінка отримала медичну допомогу і була направлена до місцевого центру безоплатної правової допомоги. Там їй допомогли скласти заяву до суду про винесення обмежувального припису (що забороняє кривднику наближатися до неї протягом 6 місяців) і заяву про примусову «виписку» співмешканця з її житла.

Наполегливо раджу постраждалим від домашніх кривдників — не мовчіть, звертайтесь за допомогою до фахівців! Ми посилюємо свою роботу, зокрема на Козятинщині працюватиме мобільна бригада соціально – психологічної допомоги для тих, хто постраждав від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Звертайтеся:

Козятинське відділення поліції Калинівського відділу поліції головного управління ГУ НП у Вінницькій області – м. Козятин, вул. Героїв Майдану, 30. Тел. (04342)2-03-30, 102;

сектор молоді та спорту Козятинської РДА – м. Козятин, площа Героїв Майдану, 20. Тел. (04342)2-27-95;

служба у справах дітей Козятинської РДА — м. Козятин, площа Героїв Майдану, 20. Тел. (04342)2-35-69;

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — м. Козятин, вул. Незалежності, 39.

У Вінницькій області діє безкоштовна «гаряча лінія» для жертв домашнього насильства — 0800 75 04 75.