– Буша – Поділля душа! Цю тему явно розкусили мешканці обласної Вінниці та решти великих міст.

Адже в цьому мальовничому, екологічно чистому та з історією селі на Ямпільщині за останні роки городяни купили вже більше сотні будинків… І попит на хати в Буші не спадає!

Тому серед «зелених» туристів цього літа в Буші можна було зустріти багатьох відомих вінничан, художників, митців, письменників з усієї України… А справжній шаман із Перу Карлос по 2-3 рази на рік проводить в Буші як Місці Сили свої психологічні практики із очищення карми та організму… І живе у звичайній гостьовій  сільській хаті у  пані Світлани.

– Карлос сам десь взявся! Приїхав, медитував і залишився… Каже, тут особливе енергетичне місце, де він добре почувається і має силу для своїх практик… Тому кожного року із перекладачем вони приїздять до мене в Бушу по 2-3 рази в теплу пору року і збирають тут громаду своїх однодумців, – розповіла власниця зеленої садиби в Буші – відома художниця із Вінниці Світлана Телець. – Карлос дуже цікава людина, тому почути його приїздять люди за тисячі кілометрів. Він не п’є бушанську самогонку, їсть лише салатики і легенький бульйон. Живе в окремій хаті. В селі його тепер всі знають… А так туристи у нас із самої весни до кінця сезону в жовтні, бо Буша стала досить відомим і навіть розпіареним селом в Україні!

А сільський голова Буші знає статистику заселення в село «городян» із усієї країни.

– Десь орієнтовно 100  хат у нас тут закупили приїжджі люди. Вінниця, Одеса, Київ, Миколаїв… Приїжджають люди, купують хати. Роблять такі чарівні куточки. Для відпочинку, для себе, – розповів  сільський голова Олександр Ільницький.

І туристів не лякають місцеві дороги, бо до Буші нині краще їхати від Вінниці  через Могилів-Подільський… Тому  до Місця Сили в Буші із Вінниці 160 кілометрів, але природа, енергетика, Гайдамацький яр, Вежа та дохристиянський  скельний храм віком більше 5 тисяч років притягують сюди щороку 30 і більше тисяч туристів.

– Років 15 тому я приїхала до Буші на живописний пленер і відкрила для себе зовні іншу Україну. Вирішила тут придбати житло. Спочатку лише для того, аби приїздити сюди малювати. Я купила хату за дві продані картини.  15 років тому хата мені коштувала близько 700 доларів чи 800. Тут було страшенно брудно, тому що ніхто не жив. Вивезла п’ять причепів сміття. Ну а зараз, аби купити тут житло, доведеться заплатити десь 8-10 тисяч доларів. Тобто нерухомість тут зросла у ціні більше, ніж у десять разів, – пояснює Світлана.

У сільському будинку художниця відкрила творчий центр «Арт-драбина» з картинною галереєю та житлом-експозицією етнічного побуту українців у поєднанні із сучасністю. Викладений на замовлення камін розписала старовинними знаками благополуччя різних країн світу.

– Це африканський знак «жінка-цариця», ось «риба-Ісус Христос», «Божа рука», «Берегиня Трипілля», знак Сонця. А ось український «Інь-Янь». Він у формі ромба, в середині якого лоно. «Вона» внизу, «він» зверху. Ромб наші пращури вибрали не випадково. Адже використовують цю символіку у вишиванках. Кожен з цих знаків у певний період допомагає у житті, – показує камін Світлана.

В етнічному стилі навіть стіни будинку, в які вмурувала бабусині рушники, яким близько сотні років.

«Вони були в плямах і вже такі зіпсовані. Тут я їх зберегла в стіні. Вони не вигоряють. Напевно, вже років вісім тут. Такий варіант декору, думаю, в кожній хаті може використовуватися», – зауважує художниця.

У гості до Світлани почала приїжджати чимала кількість гостей, які також хотіли насолодитися енергією та красою цієї місцини.

«Тут екологічно чиста зона. І вода, і повітря такі, що треба ще пошукати, бо у радіусі 30 кілометрів ніяких викидів, нічого отруйного немає. Тепер до мене їдуть звідусіль: і італійці, і французи, й американці… Але найбільше наших вінничан, які після галасу міста хочуть спокою, тиші та смачної сільської їжі… Все це тут є!

Цікаво, що місцеві мешканці  досить привітні до туристів, бо мають на них додатковий заробіток у сезон. Одні здають житло, інші продають городину, домашні яйця та  молоко…  А вищим пілотажем у селі вважається харчування туристів за схемою «все включено!» –  від помідорів до місцевої виноградної горілки чи  вина.

– У мене чудова людина в Буші, що працює в школі, прекрасно готує, і  влітку вона  готує смачні страви  туристам. За літо у неї було  лише три вихідних! – ділиться секретом власниця бушанської садиби  Світлана.

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.