– З 1 січня до вересня 2019 року у Франції скоєно щонайменше сотню актів феміциду, — заявив французький уряд. — У 2018-му зафіксовано 121 випадок убивств дівчат та жінок з мотивів сексизму або гендерного насильства. Цей показник – найвищий серед західноєвропейських країн.

На нещодавній саміт G7 Франція винесла проблему захисту прав дівчат і жінок. 4 вересня цього року француженки протестували проти смертельного насильства з боку партнерів. У чорному одязі вони несли знаки «Стоп феміциду», «Планеті потрібні живі жінки». Правозахисні організації привертали увагу до проблеми вбивств жінок їхніми партнерами. Французький уряд виділив понад 5 млн євро на підтримку громадських об’єднань у сфері протидії гендерному насильству та феміциду.

А оcь у Індії, особливо у сільських районах, прав жінок практично не існує. Домашнє насильство тут — звичайна справа! Але в Індії була створена Gulabi Gang («Рожева банда») — це група жінок, які носять рожеві сарі, бамбукові палиці і самі вершать правосуддя.

Засновниця «Рожевої банди» — Сампат Пал Деві, яку в 12 років видали заміж за продавця морозива, а у 15 вона народила першу дитину. Деві зібрала групу активісток, які з’являлися наче нізвідки і «пригощали» палицями тих чоловіків, які б’ють своїх дружин. «Рожева банда» штурмувала поліцейські дільниці і нападала на корумпованих чиновників.

Сьогодні «Рожева банда» Gulabi Gang перетворилася у потужний правозахисний рух, в рядах якого понад 400 тис. осіб. Рух захищає не тільки жінок, а всіх, хто піддається гнобленню. Сампат Пал Деві виводить боротьбу з утиском жінок у Індії на законодавчий рівень, де домашнє насильство визнається криміналом.

Що стосується Вінниці, то у нашому місті з 1 липня працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги потерпілим від домашніх кривдників. Вона підтримує тих, хто постраждав від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Надає допомогу постраждалим, зокрема шляхом кризового та екстреного втручання. А ще – інформує щодо медичних, соціальних, психологічних, правових послуг, які можуть отримати люди.

Нагадаємо, що, крім того, у Вінницькій області діє ще чотири мобільні бригади, які обслуговують Вінницький, Калинівський райони; м. Могилів-Подільський та Могилів-Подільський і Чернівецький райони; м. Гайсин та Гайсинський, Тростянецький райони; м. Бар, Барський та Мурованокуриловецький райони.

Ти потерпаєш від домашнього насильства? Отримай безкоштовну допомогу, а саме: безпечне місце перебування; юридичну консультацію; психологічну допомогу; соціальний супровід; роботу з кривдником. Не мовчи – і тобі допоможуть! Бригада оперативно реагуватиме на повідомлення про насилля. Звертатись можуть і свідки насилля. Бригада надаватиме фахові консультації телефоном, виїжджатиме до місця перебування постраждалих або туди, куди вкаже людина, яка звернулась. Консультації проводитимуться у приміщенні Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Адреса: м. Вінниця, вул. Соборна, 50 – Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Контактні телефони: виклик мобільної бригади: (0432) 67-04-60, 093-900-15-60, 098-90. Відділ оперативного реагування «Цілодобова варта»: 15 60; 59-50-39; 60-15-60; 65-15-60; 0 800 60 15 60.

Безкоштовні «Гарячі лінії з попередження домашнього насильства»: 0 800 500 335 – загальнонаціональна, 116 123 – з мобільного, 0 800 75 04 75 – у Вінницькій області, Національна поліція – 102.