Вага Чіполінки, як вже встигли назвати рекордсменку, – 1,8 кг, талія – 53 см! Виросла така цибулька на грядці бізнесмена з Київщини Олександра Шкідченка.

“Це голландський сорт, який добре росте в наших умовах. Я посадив її наприкінці березня, й ось до осені виріс гігант!” – розповів господар овоча-рекордсмена.

Він підкреслив, що рекордний розмір цибулини пов’язаний із тим, що рослину не вдобрювали хімічними добавками, а лише періодично поливали.

Якщо картопля цього року в українців не вродила, то цибуля ставить рекорди. А взагалі за кордон цибулю практично не продають. Близько 90% її врожаю споживається на місці, в країні походження. Можливо, саме тому в більшості країн світу на цибулю рідко звертають увагу, хоча саме вона вважається найбільш поширеним овочем на планеті.

У вирощуванні й у споживанні перші місця займають Китай та Індія – разом на них припадає близько 45% річного врожаю цибулі у світі, який становить 70 млн тонн. Однак ці країни втрачають свої призові місця, якщо розрахувати споживання цибулі на душу населення. Тоді світовим чемпіоном стає Лівія, де середньостатистичний громадянин у 2011 році з’їв 33,6 кг цибулі, за даними ООН.

Рекордна вага цибулини – 8,49 кг – була зафіксована у британському графстві Лестершир. Цибуля на 85% складається з води. Від цибулі сльозяться очі, тому що під час нарізання вивільняється сльозоточива речовина пропантіол S-оксид. Цибулевий запах з рота можна пом’якшити, якщо заїсти цибулю петрушкою. На Вінниччині найбільша зареєстрована цибулина – 1 кг 265 г.