І не тільки через їхній екзотичний колір, а перш за все, через домашній натуральний смак. Цікаво, що на власних городах чорні помідори вінничани вирощують вже досить давно… Але такого щедрого сезону на сорти, форми і смаки на Поділлі ще не було.

– Я люблю Шоколадного зайця, Цигана і, звісно, томатну Віагру. Гості дивуються їхньому незвичайному кольору… Бо у природі справді не існує абсолютно чорних томатів, вони лише називаються так, – розповів господар томатної плантації під Вінницею Олександр. – Звісно, в Інтернеті під брендом «чорні томати» продають коричневі, сині, вишневі та інші томати темних відтінків. Можна зустріти невеликі фіолетові черрі або ж великі томати грушоподібної форми. Але я збираю виключно чорні, бо це моя пристрасть…

Якщо казати про вирощування чорних томатів, то цей процес нічим не відрізняється від вирощування звичайних помідорів. Такі ж вимоги до поливу, удобрення та захисту від хвороб і комах. Єдина відмінність полягає у високій стійкості рослин до впливу зовнішніх факторів. А ще одна фішка – це смак! Бо якщо хоч раз ви спробували “чорні «правильні» помідори, то звичайні червоні для вас вже стануть не смачні… А як вони гарно пасують у тарілці до огірочків, синьої цибульки, базиліку та жовтих сестер… Ну і, звичайно, всі питають за сорт Віагра! Бо він свою назву отримав через позитивний вплив на чоловічу статеву систему… Є середньораннім сортом, відмінно протистоїть різним захворюванням, серед яких кладоспоріоз та інші. Цей сорт відмінно підходить для вирощування не тільки в теплиці, а й у відкритому ґрунті. Спробуйте його – і забудете в аптеку дорогу. Смачного!

Сергій Годун