Нещодавно у Вінниці пишно святкували 155-річний ювілей Михайла Коцюбинського.

Традиційно у цей день неподалік від будинку, де жив Сонцепоклонник, урочисто нагородили цьогорічних лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського. За час свого існування, з 1992 року, ця премія вже стала всеукраїнською і набула престижу серед вітчизняних літераторів. Її лауреатами став 41 літератор.

На площі біля пам’ятника письменнику на літературно-мистецький вечір «Михайло Коцюбинський  – гордість літературного Поділля» зібрались місцеві літератори, представники творчих спілок, влади, школярі і студенти з навчальних закладів Вінниці. Премії отримали вінницькі письменниці Ірина Зелененька, Олена Вітенко та Вікторія Гранецька.

Цьогоріч на розгляд поважного журі надійшло майже 50 книг від 43 авторів. Довелося дуже уважно й прискіпливо вивчати доробок кожного з учасників конкурсу. За результатами підсумкового туру голосування, в номінації «Художня література» перемогу здобула Вікторія Гранецька зі збіркою оповідань «Reality Show/Magic Show», у номінації «Науково-популярна література» перемогла Ірина Зелененька з посібником-хрестоматією із вивчення сучасної поезії Поділля «Подільські божищі», а в номінації «Дитяча література» – Олена Вітенко з трьома збірками віршованих творів для дітей: «Роздолля», «Оберу професію» і «Намалюю Україну».

Цього року грошовий еквівалент премії збільшено до 20 тисяч гривень.

Соломія КАЛЮЖКО