Таке рішення на вимогу прокуратури ухвалив суддя Сергій Клапоущак і отримав гучне «Ганьба!» від вірян ПЦУ, які пікетували суд під час слухання… А вже у четвер, 10-го, суддя Ігор Вишар цього ж суду може відсторонити від посади на 2 місяці Ігоря Салецького як державного посадовця за реєстрацію громад ПЦУ… Із формулюванням «за самоуправство», після скарги владики МП Варсонофія за оформлення документів релі­гійним громадам ПЦУ в Луці-Мелешківській та Великій Кісниці та ще 36 громадам…

– Я фактично виграв у судах 42 справи про законність реєстрації громад ПЦУ, згідно з законом, бо їх оскаржували через різницю у формулюванні «релігійна громада»… Тому мене тепер через цей суд примушують ось у такий ганебний спосіб «вийти із процесу»… Але його не зупинити, бо воля громад — перш за все! А я лише посадовець, який, згідно з законом України, приймав документи у 170 релігійних громад про бажання перейти до ПЦУ, і 107 вже змінили своє підпорядкування на Вінниччині… Багато справ у судах і процес тривав. Скажу чесно, я не очікував, що буде ось такий прямий тиск на мене, бо лише виконував свої службові обов’язки, згідно з законом.., — зазначив Ігор Салецький після суду 7 жовтня. — Всі пояснення і документи слідчій я надав. Але раптом виявилось, що три важливі протоколи вона не долучила до справи… І раптом вирішила, що я можу знищити певні документи чи якось впливати на учасників суду. Це повна маячня і тиск на мене з боку поліції, яка раптом чомусь симпатизує одній із сторін у процесі переходу громад до ПЦУ… А прокурор заявила, що я не з’явився 2 жовтня, коли в цей момент на нараді в ОДА я мав розмову із керівником обласної поліції генералом Педосом. Хіба це так я «ховався» від слідства?

Ігор Салецький не розуміє претензій поліції

А вже 10 жовтня в міському суді відбудеться слухання щодо мого можливого відсторонення від посади уже при судді Ігореві Вишарі… І я буду захищатись як посадовець, як громадянин України за допомогою правника і правди…

Додам, що я не визнаю своєї вини, я чесно працюю на народ України і не збираюсь тікати із країни при жодних обставинах!

Після суду над Ігорем Салецьким в понеділок, 7-го, обурені віряни ПЦУ із Пеньківки прийшли до генерала Юрія Педоса, бо вже не довіряють поліції і вважають правоохоронців прикриттям «тітушок» і «гастролерів».

Юрій Педос

Ось як прокоментував справу Салецького керівник Нацполіції Вінниччини Юрій Педос, на території якої також діє храм МП:

– Слідчим управ­лінням розслідується кримінальне провадження за чисельними заявами представників релігійної громади Української православної церкви, мешканців Вінницької області щодо порушення їхніх законних прав та інтересів і свобод, передбачених законами України. В ході проведення досудового розслідування в діях начальника управління у справах релігій Вінницької ОДА під час проведення ним перереєстрації релігійних громад встановлено порушення закону. З даного приводу з погодженням з процесуальним керівником — прокуратурою Вінницької області Салецькому оголошено про підозру за статтею 356 ККУ — самоуправство.

А от на питання, чому в обласному управлінні поліції досі діє церква Московського пат­ріархату та чи співпрацюють вінницькі по­ліцейські із «допоміжними» організаціями МП, зокрема так званим «Братерством Ярослава Мудрого» та відкрито лобіюють інтереси МП, зокрема у тій самій Луці-Мелешківсь­кій, генерал Педос відреагував досить бурхливо:

– Держава не має права втручатись у діяльність релігійних громад. І по­ліцейські чітко повинні забезпечувати непорушення саме цієї норми закону. Тому, згідно зі статтею 35 Конституції України, ми, по­ліцейські, в діяльність громади не втручаємось.

Для чого ви зараз розділяєте українців? До нас звернулись пред­ставники церк­ви як громадяни України. І ми як полі­цейські зобов’язані реагувати і розслідувати ці заяви. І якщо пан Салецький порушив закон, він має за це відповідати перед громадянами України. А віросповідання кожного з нас — це справа кожного…

Підтримати Ігоря Салецького прийшла адвокат Сніжана Чубенко, яка допомагає вірянам ПЦУ з Вінниччини добитись справедливості у судах.

Адвокат Сніжана Чубенко

– Я представляю інтереси тієї релігійної громади, яка безпосередньо стала причиною порушення кримінального провадження щодо Ігоря Салецького. Це Лука-Мелешківська, й там тривалий час є протистояння між 15 прихильниками Московського пат­ріархату та 800 жителів села, які вирішили змінити конфесійну приналежність та перейшли до ПЦУ. Приміщення храму представниками МП закрито, наша ре­лігійна громада на сьогодні зареєстрована. Право власності, право користування приміщенням церкви оформлено, всі правоустановлюючі документи є наявними. Проте група осіб, які не є жителями села, блокують вхід до храму.

Були випадки в червні, коли жителька села вирішила зайти й забрати грамоту. Її просто побили.

Це не просто духовна війна, це війна за націю, Україну. Це війна, яка стоїть вище від власного інтересу й власної безпеки.

Війна на Донбасі почалась   з МП. Ті попи ховали в своїх храмах зброю та бойовиків, вони є небезпечними для нашої унітарної держави.

Це МП заявляє нам у вічі, що якщо зайдемо у храм у Луці-Мелешківській, вони підуть забирати собор у центрі Вінниці. А це як так? Це державна власність! Вони його не будували, вона належить державі.

І на це нуль реакції від поліції та СБУ.

Натомість вони порушують справи проти Ігоря Салецького, який зробив те, що мав зробити. І варіантів інших не мав. Бо так закон його зобов’язав.

Люди дійшли до точки кипіння й готові йти на крайнощі.

Питання, які ми сьогодні бачимо — це ніщо інше, як бездіяльність на високому рівні наших державних керівників. Що робить сьогодні поліція? Вона виконує замовлення МП. Я абсолютно впевнена в тому, що руками поліції намагаються вчинити тиск на особу, яка здійснює державну реєстрацію ось цих релігійних громад. Це є ніщо інше як тиск. Сьогодні руками суду хочуть паралізувати роботу управління й перешкодити здійс­ненню реєстрації переходу.

– Є чітка позиція окружного Адміністративного суду не по одній справі, що Ігор Салецький як посадова особа й безпосередньо управління у справах національностей та релігій не перевіряє правоустановлюючі документи й збори, протоколи, які подаються йому на реєстрацію. Він не наділений повноваженнями перевіряти, хто підписався, хто був під час голосування. Є засвідчені підписи, печатки — все, управління приймає цей документ як держреєстратор та вчиняє відповідні дії. Це офі­ційна позиція суду. Рішення Вінницького окружного Адмі­ністративного суду в даній категорії справ щодо Салецького були програні. Суд ухвалив рішення, що спір, який розглядається і пробує розглядатись в судах окружних адміністративних, має характер приватно-правового спору. Грубо кажучи, це спір, який має розглядатись у судах загальної юрисдикції.

Тобто МП можна подати до суду чи то на всю релігійну громаду, чи на голову й секретаря, які оформляли протокол зборів.

Ми не проти того, щоб представники МП мали свій релігійний осередок, це їхнє право. Але хай себе ідентифікують.

Ми обурені, що поліція стає на бік Московського патріархату. І це питання не до рядових працівниках поліції, а до керівництва.

Чим закінчиться ще один суд по справі Салецького 10 жовтня і чи відсторонять його від посади – читайте в наступному номері «33-го каналу».

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Вікторія СНІГУР
Анатолій МЕЛЬНИК