– Ідіть у відставку! Ми не відступимо із своєї землі чи буде новий Майдан! — жорстко сказали вінничани міністру оборони під час «Діалогу про Україну»

9 жовтня до Вінниці на «Діалог про Україну» приїхав міністр оборони та почув вочевидь все, що думають вінничани — фронтовики, волонтери, матері солдатів та депутати – про план завершення війни на Сході по «Формулі Штайнмаєра».

– Зради немає. І капітуляції немає! Президент ставить за найвищу цінність життя українців. Він намагається робити все можливе для початку реального політичного, дипломатичного діалогу. Я хотів би наголосити на основних позиціях. Ми хочемо повернути свою територію. На сьогодні існує єдиний майданчик, на якому може відбуватись спілкування на найвищому рівні — це Нормандський формат, — сказав на початку діалогу голова Він­ницької ОДА Владислав Скальський.

Після цього міністр оборони Андрій Загороднюк пояснив план відведення військ і спробу Команди Зе мирно завершити війну на Донбасі.

– Я гарантую, що ми не здамо національних інтересів України і нашого суверенітету. Нам потрібен мир як європейській країні, але не будь-якою ціною. Ми чітко розуміємо, з ким ми маємо справу. Ми розуміємо, скільки вартують домовленості і скільки разів їх вже порушували. Ми розуміємо, що земля, на якій воюють зараз, полита кров’ю наших побратимів, волонтерів і мирних жителів.

Ми абсолютно не збираємося закривати очі на ті шалені порушення прав громадян, які зараз відбуваються на наших територіях, які тимчасово окуповані. В нас немає ілюзій щодо того, хто є з того боку. Ми розуміємо, що він буде надзвичайно важким, і ми, в першу чергу, маємо закрити питання безпеки своїх жителів, військових (наскільки це можливо), а також прикордонників.

Це все можливо тільки у випадку контролю кордону між Україною та Росією. Тільки у випадку повного відведення тяжкого озброєння і незаконних формувань. Якщо ці умови не будуть прийняті, то, чесно кажучи, ми не бачимо мирного виходу з цього питання. Тому що безпека є в першу чергу.

Нормандські переговори, швидше за все, починаються в цьому чи в наступному місяці. За цей час ми говоримо про «дзеркальне» розведення. Тобто проходить лінія розмежування — один кілометр сюди, один кілометр туди. На тих позиціях, про які ми говоримо зараз, це лише три ділянки кордону. По одному кілометру в ширину. Ми говоримо тільки про це. Це розведення вже було в 2016 році, але не було політизоване, і про нього мало хто знає.

Росії довіряти не можна. Але треба спробувати вирішити цей конфлікт і відвести війська. Якщо той план вдасться, то ми зможемо контролювати кордон. Територія повертається у правове коло України, і, звичайно, люди, які вбивали наших громадян, ніякої амністії не отримають. Це навіть не розглядається.

Ми стоїмо тільки на першому кроці цього плану. Те розведення, яке відбувається, їм такий план не вигідний взагалі. Тому вони намагалися його зірвати. Вони стріляли.

У нас є три ділянки. Перша — це Станиця Луганська. Там тихе життя, спокійно працює перехід і ніяких проблем немає. Далі дві ділянки — Золоте і Петрівське. Петрівське — це взагалі поле, там є дві лінії об’єд­нання. Там немає місцевого населення. Лише ділянка шириною 1 кілометр. Саме Золоте — це декілька масивів навколо шахт. Мова йде лише про один з них, який знаходиться в зоні розведення. В цьому пункті знаходиться 122 будинки. Ми знаємо всіх жителів, спілкувалися з ними. Вони не проти цього. Сподіваються, що життя їхнє зміниться на краще, бо зараз там повне безробіття і безнадія.

Головне, що хочу донести — будь-які плани, будь-які сценарії не розраховані на поступки нашими стратегічними інтересами. Будь-які домовленості можуть бути скасовані або недотримані (бойовиками — ред.). Крім того, всі закони, які будуть прийматись у Раді, будуть прийматись після обговорень з громадськістю, — сказав міністр Андрій Загороднюк у «Плеяді».

А далі розпочався словесний треш і холодний душ для міністра оборони від учасників АТО, волонтерів, переселенців та матерів солдатів з передової…

За цю годину жорсткими питаннями, фактами та аргументами вінничани фактично знищили позицію Андрія Загороднюка та поставили від громади йому ультиматум: обороняйте Україну чи йдіть у відставку… Кожен метр фронту политий кров’ю наших побратимів, а ви хочете замиритись і домовитись із проросійськими бойовиками та їхніми господарями… І ніяких виборів серед людей, що зрадили Україну чи були 5 років під окупацією та пропагандою Росії!!! Це не МИР, а КАПІТУЛЯЦІЯ!

– Від нас вимагають тільки оголосити вибори, а потім вони проведуть їх без нас під дулами автоматів. Потім 24 сєпари прийдуть у Верховну Раду, і ми перетворимось не в колонію Росії, а колонію «лугандона». Ви цього хочете? — запитав збентеженого міністра вінничанин.– Я не довіряю міністру, який нам говорить таке! Бо це не мир, а ганьба і відступ. Якщо ви відводите ЗСУ, то в окопи зайдуть добровольці. Вони вже там! Таке відведення вже було в Широкиному, де ми поклали більше сотні людей за повернення позицій. Це тоді, коли Широкіне опинилось в «сірій зоні». Саме звідти був обстріл Маріуполя з «Градів», і загинуло 32 мирних жителів, — сказав Душман.

Душман проти міністра

А голова обласної організації ветеранів кіборг Леонід Гуменний відповів міністру від імені фронтовиків-вінничан:

– У нас для вас є лише ультиматум: «Ніякого розведення! Навіть скажу російською. Уходить со своих территорий, не имея для этого военных оснований, это позор! Этой стране надо начать уважать тех, кто считает се­бя украинцем, а не слушать мнения. Вы готовы в Золотом слушать мнения людей, которые предали эту страну? Потому что держать тряпку «днровскую» — это предательство родины. СБУшник, предавший Украину в Крыму, ничем не отличается от бабушки с плакатом «Путин введи». Это конкретные предатели, а территория эта — наша», — сказав кіборг із Вінниці.

Коли слово в «Діалозі» взяли жінки-волонтери і по мобільному набрали передову, то міністр нарешті почув правду про розведення військ і настрої в Золотому, Петровському та Станиці.

– Ми не в церкві. Вірити ми можемо лише тоді, коли ви доведете, що ви не скажете неправди, — каже волонтерка Юлія Вотчер. — Ви готові поставити там своїх дітей, щоб гарантувати мир і припинення війни?..

– Мене цікавить тільки одне питання. Ми відвели війська в Станиці Луганській. «Сєпари» не відвели війська. Це факт. Коли ми назад введемо війська? — питає Тетяна Власюк.

Психолог у складі Християнської служби порятунку, яка працює на лінії розмежування, в залі включила прямий дзвінок із «червоної зони», і люди із лінії війни чітко сказали:

– Якщо відведуть війська, заберіть наших дітей в Україну і виховайте їх, бо нас живими не залишать. Ми готові брати зброю і воювати. А ви готові здатись? Ганьба вам! Ви не міністр оборони, а міністр капітуляції! — лунало в трубці із Донбасу.

Кримчанин і учасник АТО каже, що все триває з 2014 року і Нормандський формат веде країну в Придністров’я і Абхазію.

«Ми, громадяни України, будемо змушені їх годувати», — каже пан Дмитро.

На завершення зустрічі виступив заступник міністра в справах ветеранів Олександр Терещенко.

– Ветеран — це воїн, який воював. Якщо буде потреба, він знову стане захищати свою країну. Саме це має стати новою філософією ставлення до ветеранів.

У фіналі цієї емоційної зустрічі переселенка із Донецька Марина із маленькою дитинкою на руках сказала посадовцям всю правду-матку за 5 років без рідного Донбасу:

– Ви наївні, якщо вірите ро­сіянам! Ви вірите, що вони візьмуть і підуть із Донецька та всього окупованого Донбасу? 5 років вони там сидять, а тут взяли і пішли в Росію, бо ви так хочете і «Формули» із окупантами підписуєте! Ви знаєте, що там насправді відбувається? Там війна, там смерть, і там страшно сказати, що я УКРАЇНЕЦЬ! — криком кричала вінничанка Марина у «Плеяді»… І відео із цим «одкровенням» вже стало хітом соцмереж та має більше 50 тисяч переглядів.

А волонтерка та мати солдатів АТО Олена Верлан так підсумувала цей «Діалог».

– Дякую всім нашим ветеранам, бійцям, активістам, родинам загиблих, волонтерам, хто сьогодні висловив свою позицію під час зустрічі «Діалоги про Україну». На жаль, діалог з міністром оборони більше нагадує «Вечірній Київ», рубрику «Розіграш». Міністр видає бажане за дійсне.

Загалом склалось враження, що міністр оборони у Вінниці був схожий на піонера, що знайшов гранату і висмикнув чеку! Хіба такі люди мають керувати Україною та ще й під час війни…

Фото Сергія ХІМІЧА