Так відреагували вінничани на відключення «Вінницяоблводоканалу» від електроенергії, і через це все місто на пів доби залишилося без води. Кілька десятків протестувальників вимагали, щоб до них для пояснень і вибачень вийшов Андрій Поліщук. Але ні його, ні когось іншого, хто б міг поспілкуватися, вінничани так і не дочекалися.

– Ми згодні з тим, що всі повинні платити по своїх рахунках і питання з боргом «Водоканалу» потрібно вирішувати негайно, але нас дуже обурює метод «Вінницяобл­енерго» з відключення світла «Водоканалу» і паралізацією міста. Потрібно вирішувати негайно проблему шляхом спілкування і дієвого механізму погашення боргу. Тим більше, що «Вінницяобленерго» – це вчорашня власність народу України, — висловили свою думку учасники акції.

Та на цьому зупинятися ніхто не збирається. Активісти готуються і надалі втручатися у спокійне життя енергетиків своїми протестами, а ті, у свою чергу, вже завели мову про те, що акція проплачена міською владою, бо чомусь до «Вінницяоблводоканалу» протестувальники не ходили.

Боротьба між двома монополістами зав’язалася не на жарт, і навіть коли після грандіозного припинення подачі електроенергії «Водоканалу» вже ніби то були досягнуті домовленості і в міській раді заявили про те, що борги погашаються, на сайті «Вінницяобленерго» генеральний директор Андрій По­ліщук, депутат Вінницької облради, заявив:

– Досі залишаються відкритими питання погашення заборгованості перед АТ «Вінницяобленерго» та поточних боргів з енергопостачальною компанією «ЕНЕРА ВІННИЦЯ», яка вже звернулася до нас як до розподільчої компанії про те, що виносить облводоканалу чергове попередження про відключення на 15 жовтня цього року.

Так що заспокоюватися ще рано. Нагадаємо, борги водоканалу енергетикам склали більше 67 млн гривень. Спільними зусиллями міської та обласної влади вдалося перерахувати майже 10 млн гривень. Найближчим часом перерахують ще 5. Цей борг утворився з 2016 року внаслідок різниці в тарифах. Затвердити економічно обгрунтований тариф не дозволяє НКРЕКП. Такі борги були й раніше. Їх гасила держава, а зараз вона цього не робить.

Пани чубляться, а в мужиків лоби тріщать. Тепер цю приказку застосовують, щоб пояснити протистояння монополіс­тів. А ще — висловлюють версію, що комусь дуже треба довести «Вінницяоблводоканал» до банкрутства, щоб потім влада сама віддала б його «ефективному власнику». Питання одне: чи виграє від цього громада? І чи буде місто й далі перебувати в енергетичних заручниках?

Ілона ВАЛЬТЕР