Двоє підлітків виловили з Південного Бугу людську ногу. Пакет із рештками плавав у воді, яку потім п’є все місто…

– Того жовтневого дня ми з другом відпочивали на річці. Вирішили порибалити. Але раптом на вудочку зловили пакет. Думали, що там якесь сміття. Стали тягнути. Було важко, товариш навіть у воду впав. На березі відкрили виловлене, а там побіліла нога… Сильно перелякались. Схопили всі речі, які були на землі, та стали тікати. Ще так швидко ніколи не бігали. В голові передумали багато версій, навіть вбивство, бо світ зараз жорстокий, — каже восьмикласник з Ладижина Дмитро Іщук. — Викликав поліцію, працівники відразу приїхали. Ми надали всі свідчення у присутності батьків. Звісно, ситуація обурила, бо у цій річці ми всі купаємось, ловимо рибу та п’ємо з неї воду.

У лікарні розповіли, що 84-річну пацієнтку довго лікували через хворі судини, але після того, як у неї почалася гангрена, наважилися на ампутацію.

– Бувають випадки, коли рідні виявляють бажання захоронити частини тіла в межах своїх територій. Тоді ми можемо піти на поступки, але просимо робити це через ритуальні служби, бо ж крематорію нема. В цьому випадку нас просили віддати ногу. Ми не погоджувались, — пояснюють у Ладижинській лікарні. — Але ввечері відрізана нога з відділу просто зникла та не встигла пройти шлях до моргу. Підозра одразу впала на родичів жінки. Вони сказали, що забрали і захоронять. Але бачите, як зробили, не знайшли нічого кращого…

Більш того, син у своїх діях, наскільки нам відомо, нічого не вбачає аморального.

Дружина сина пацієнтки каже, що ампутовану ногу лікарі їм да­ли свідомо.

– Нічого ми не крали. Після операції сказали, що треба забрати, бо ж смердітиме. Запропонували звернутись до одного фахівця в ритуальне бюро, мовляв, заплатите 300 гривень, вони заберуть і утилізують, — каже невістка пацієнтки Ірина Кайгулова. — Але там заявили, що сума втричі дорожча. А ми пенсіонери, нема таких коштів. Мені чоловік ні в чому спочатку не зізнався. Сказав, що поблизу гаража закопав. А тепер розумію, ймовірно, випив й викинув у ногу. Боїться, що мама дізнається й не переживе це все… Вона зараз з нами, переїхала з квартири, бо ж хто доглядатиме…

Заступник начальника Ладижинського відділення поліції Сергій Бойко пояснює: на вимоги рідних лікарі зобов’язані передати ампутовану кінцівку для того, щоб провести її захоронення. Тож до медиків у них претензій нема.

– По спецлінії 102 до нас надійшло повідомлення про те, що двоє місцевих рибалок біля річки знайшли поліетиленовий пакет, в якому знаходилась відрізана кінцівка. При виїзді туди та огляді місця нами було встановлено, ймовірно, що дана нога належить жінці літнього віку й вона була видалена шляхом хірургічного втручання — рівно відрізана кістка. Було запрошено лікаря, який й робив операцію. Під час проведення оперативних-розшукових заходів нами було встановлено, що у місцевій лікарні ампутували кінцівку одній з місцевих жительок, — заявив полі­цейський. — Після того її передали родичам, аби вони зробили поховання. Однак сім’я цього не виконала — винесла до річки та викинула. Нами повністю проведена перевірка ситуації, кримінальної відповідальності тут немає. Родичі нестимуть відповідальність за забруднення водних ресурсів. Адміністративна відповідальність передбачає штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів. До екологічної інспекції передано всі матеріали.

Втім, нам вдалось на правах анонімності поспілкуватись з вінницькими лікарями, які працюють у сфері судово-медичних експертиз. Ось як вони прокоментували інцидент у Ладижині.

– У лікарняних закладах діє внутрішня інструкція утилізації післяопераційного матеріалу. В даному випадку ампутовану кінцівку ніхто не повинен віддавати рідним, а співробітники медичного закладу повинні були захоронити у встановленому для цього місці. Ви уявіть стан сімей, яким би повертали частини тіла, або жінку, якій би віддали плід після переривання вагітності… Крім того, слід не забувати Закон «Про похоронну справу». Бо як потім у приватних ритуальних закладах аргументувати, що це саме ампутована у лікарні нога-рука, а не вони її самі десь відрізали? Якщо ж лікарі кажуть про те, що кінцівку самовільно забрали, то чому тоді не написали заяву до правоохоронців?

Аби в подальшому не шокувати рибалок, лікарі збираються купити мінікрематорій. Тоді ампутовані кінцівки родичам вже не видаватимуть, а будуть палити їх на території лікарні відразу після операції.