Поблизу ставка у селі Гранів Гайсинського району 14 жовтня між родиною місцевого сільського голови та компанією чоловіків, які вирішили відпочити на березі водойми, виникла бійка.

Внаслідок інциденту відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганства. Двоє постраждалих заявляють про тілесні ушкодження, які отримали безпосередньо від очільника сільської громади. Виганяючи їх, він «озброївся» лопатою. Оскільки в інциденті брав участь його син-поліцейський, матеріали справи, мають вивчити у Держбюро розслідувань.

Андрій Бондаренко

Ось як відтворює події потерпілий Андрій Бондаренко:

– Саме у той понеділок святкували Покров Богородиці та День захисника Вітчизни. Тому біля водойми не було порожньо. Близько 15.45 я з чотирма товаришами приїхав автівкою відпочити біля ставка, де вже була інша компанія.

Ми привітали один одного і запитали, чи не заважатимемо, якщо розташуємося за сусіднім столиком в альтанці. У відповідь почули: «Будь ласка!»

Двоє товаришів закинули по вудці, встигли за свято випити пива. Через 20 хвилин до нас навідалися «гості».

Краєм ока побачили, що під’їхав Mitsubishi L-200, з якого вискочив агресивно налаштований чоловік. Він відразу зламав наш алюмінієвий держак і почав гамселити уламками наших рибалок.

Потім до водойми на червоному Nissan приїхала жінка. Вона почала кричати… Виявилось, що напав на нас Віктор Боднюк, місцевий сільський голова, який заявив, що став знаходиться в оренді, а жінка – це його донька Віта. Претензії стосувалися того, що тут не можна відпочивати і рибалити. Звісно, ми запитали про підстави. Договір оренди та акти зариблення він не надав, тому причину нападу ми не зрозуміли. Можна лише припустити, що у сільського голови як фактичного орендаря є певні проблеми з документами, але це не привід нападати на людей.

Саме тому, як тільки почався інцидент, ми намагалися викликати поліцію. Тричі набирали «102» поки дочекалися.

Намагалися заспокоїти місцевого голову, адже непокоїлися через погрози. Незабаром ми побачили, як приїхав ще один автомобіль Mitsubishi Pajero, з якого вийшов чоловік, що назвав того, хто на нас напав, батьком. «Це приїхала поліція», а саме, заступник начальника Гайсинського відділення Максим Боднюк, син нападаючого.

Коли Віктор Боднюк сказав сину, що я занадто «борзий», співробітник поліції вдарив мене декілька разів кулаком по обличчю і тулубу. А я в цей час набирав «102» і лише запитав, невже поліція приїхала бити людей? Встиг тільки повідомити черговому відділення, що його керівник розпочав бійку. Це мене врятувало. Максим Бондюк, зрозумівши, куди телефоную, залишив «екзекуцію».

Оскільки до Гранова приїхала компанія, де більшість людей обізнана у законах, адже мають юридичну освіту, то ми замість втручання та захисту знімали побиття на відео, аби потім у законний спосіб покарати за зневагу до людської гідності.

Надалі донька голови вихопила з рук приятеля мобільник і залишила його собі. В кого він зараз, нам не відомо… У той час до ставка на «ВАЗ-21099» приїхав ще і зять В. Боднюка Руслан.

Оскільки фактично з’являлися відеодокази їхнього нападу, вся родина сільського голови почала переслідувати двох наших друзів, які знімали.

Сільський голова навіть сів за кермо і поїхав. Віктор Максимович наздогнав потерпілого Олександра Сметанюка. Автівкою він перегородив йому шлях до відступу з узбережжя. Потім підбігла «група підтримки» голови, нашого товариша збили з ніг і почали бити. Поки одні місцеві били Олександра ногами, Віктор Боднюк вирішив застосувати лопату. Тільки вдумайтесь, керівник органу місцевого самоврядування без причини лупцює людину, що лежить, лопатою. Більш того, на той час до ставка підійшла підмога з місцевих друзів Боднюка, тому сили були абсолютно нерівні.

Олександр, навіть лежачи та захищаючись від ударів, знімав, як недоброзичливці завдають ногами удари. Він розумів ціну цих кадрів, адже у суді вони стануть беззаперечним доказом нападу. Звісно, розуміли це і троє нападників, які силоміць відібрали телефон, продовжуючи знущатися над людиною…

Побитого товариша нападники почали допитувати: навіщо ми приїхали, хто підіслав?.. І знімали допит на відео. Пізніше ми зрозуміли, що таку реакцію на нашу появу біля ставка спричинило те, що по дорозі ми купували сало в місцевому магазині. Його власник ворогує із сільським головою. Боднюк-старший, вірогідно, вирішив, що нас підіслав його односелець. Тому, якщо їдеш у Гранів, треба усвідомлювати, що можеш потрапити під лопату місцевого голови, якщо придбаєш харчі не в тій крамниці.

Далі. Потерпілих силоміць «привели» до якоїсь дохлої риби, адже вони нічого ще не встигли зловити, і сфотографували біля цього сумнівного «улову». Коли приїхало кілька поліцейських автівок, правоохоронці склали декілька документів. Зокрема про те, що компанія, яка приїхала, нібито розпивала алкогольні напої у громадському місці – біля орендованого ставка.

Потім нас перевірили на вміст алкоголю у крові. У чотирьох виявлено 0 проміле, а в мене – 0,125 (кермування автівкою дозволяється при 0,2). Ми, у свою чергу, написали 5 заяв – про побиття та крадіжку майна … Заяви об’єднали в одну і розпочали слід­ство по 296-й статті КК (хуліганські дії). Наскільки мені ві­домо, гайсинська поліція надіслала матеріали у Немирівську місцеву прокуратуру, а звідти справу передали в обласну прокуратуру, де вирішується питання про передачу їх до теруправління ДБР у Хмельницькому, адже серед фігурантів є співробітник поліції – син голови.

До речі, у пресслужбі прокуратури Вінницької області під­тверджують не тільки факт внесення відомостей в реєстр, а й те, ще найближчими днями вирішиться питання про передачу матеріалів до Державного бюро розслідувань.

Андрій Бондаренко,
голова ГО «Подільський центр протидії корупції»