Нещодавно Президент України підписав указ про відзначення державними нагородами військових.

Орден «За врятоване життя» отримали відразу троє вінничан — санітари Андрій Нечипорук, Степан Сірак та водій-санітар Андрій Сірак. Наші земляки служать у медичному пункті Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова й уже увійшли в новітню історію, адже завдяки їхньому професіоналізму вдалось затримати ключового свідка катастрофи малайзійського Boeing Володимира Цемаха. Він як тодішній начальник протиповітряної оборони у бойовиків ховав російський «Бук», яким збили літак.

В операції з переправлення Цемаха з його квартири у Сніжному на підконтрольну Україні територію було задіяно кілька підрозділів. Доставили його спочатку до українських позицій у Мар’їнці, зустрічати повинна була армійська розвідка. Групу розвідників вів «кіборг» Олександр Колодяжний, який підірвався на протипіхотній міні і загинув. Саме вінницька бригада медиків приводила до тями накачаного транквілізаторами Володимира Цемаха.

– Терористи отримали наказ на ліквідацію бойовика разом з українськими розвідниками. Було перехоплення, і нам повідомили, що наша машина «швидкої допомоги» — на знищення. Бо мали в цей час у ній вивозити взятого в полон Цемаха. Коли ми зняли з нього мішок, зрозуміли, що це не проста людина, він моментально все, що було навколо, всю зону відповідальності на КСП, все собі змалював, — пригадують він­ницькі парамедики Андрій Нечипорук та Степан Сірак. — У нього якась кровотеча незначна була, і ми його по-українськи запитали: «Який у вас нормальний тиск?» Він не зрозумів, і тоді ми перепитали російською. Він сказав: «Я не знаю, я не знаю». Стан був не зовсім адекватний.

Додамо, що Володимир Цемах на прізвисько Борисич народився у Донецькій області, місто Сніжне. Йому 58 років. Закінчив Полтавське вище зенітне ракетне командне училище. Служив у Збройних силах СРСР, а ще були війна в Афганістані й на Донбасі. Група розслідувачів Bellingcat дійшла висновку, що Цемаху відомо про транспортування зенітно-ракетної установки «Бук» і саме він брав у цьому активну участь і намагався сховати машину смерті після катастрофи. Він також знав польових командирів бойовиків та багато чого міг розповісти про Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

7 вересня 2019 року після обміну полоненими у форматі «35 на 35» Україна віддала Цемаха Росії. Згодом його дочка публікувала фото, як вони повернулись до окупованої Донеччини.

Днями стало відомо, що влада Нідерландів звернулася до російської прокуратури з проханням посприяти в розшуку одного з фігурантів справи про катастрофу рейсу МН17 – бойовика Володимира Цемаха. Тепер його розглядають не як ключового свідка, а підозрюваного.

Віталіна Володимирова