Зранку приїхали машини і підйомний кран, щоб завантажити останній, третій тепловоз, два вже вивезли. А на територію заїхали дві фури, щоб забрати цукор із складів. Пройшли троє чоловіків із різаками по металу, ми їх вже виганяли тиждень тому, але вони повернулись, — розповіли в редакції жителі Кирнасівки, члени ініціативної групи. — Дзвін бив на сполох, під прохідною збирались люди. Розділились – одна група захищала ангар з тепловозом, друга — заводську прохідну.

Зателефонували в поліцію, але на ці дві «гарячі точки» прибули тільки двоє молодих поліцейських – і все!

Ми чекали, що приїде власник цукру, але замість нього прибув лише слідчий на прізвище Отченаш, з ним юрист і група вантажників з новими мішками. Вони збирались пересипати в них цукор і завантажити дві фури по 20 т.

Люди чинили опір! Адже ніхто ніяких документів не пред’являв, а поліцейські лише допомагали новоприбулим пройти на територію заводу. Почалась суперечка, кирнасівчан штовхали, з силою притискали до залізних опор… На дзвінки в Тульчинську РДА, у райраду, у районну поліцію ніхто не реагував… Хоч мішки у грабіжників ми видерли, та вони цукор все одно забирали і перекидали у фури. Порізка металу тривала весь день.

Настали сутінки… Робітники з різаками хотіли виїхати, але ми заблокували їхнє авто і тримали до ранку. Протягом ночі охорона з колишніх поліцейських двічі викликала пожежну машину, заявляла про підпал. Ніякого підпалу ми не бачили, на нашу думку, так намагались скомпрометувати кирнасівчан, які стояли під заводським стінами всю ніч.

Наступного дня, 25 жовтня, напруга зросла. Люди все-таки вигнали тих, хто намагався забрати тепловоз. Слідчий і юрист врешті зізнались, що вони з компанії «Ресурс-інвест» і привезли спеціалістів, щоб підключити вантажне обладнання. До вечора було завантажено у дві фури 36,5 т цукру. Коли вони вже готувались до виїзду, прибули поліцейські і машини із спецпідрозділами силовиків. Поліція розповідала нам про законні дії «Ресурс-інвесту», а спецпідрозділ начебто мав розкидати людей і зробити коридор для виїзду фур.

Тривожний дзвін не змовкав, на заводі відключили світло! Люди вручну притянули бетонну плиту, заблокували браму, обплутали виїзд ланцюгами!

У суботу, 26 жовтня, з 8-ї ранку до заводу нарешті почали приїжджати голова Тульчинської РДА, селищний голова Кирнасівки, народний депутат Лариса Білозір з помічниками. Юрист «Ресурс-інвест» надав народному депутату всі документи. Адвокат, який перевірив ці папери, повідомив, що в них багато плутанини, і взагалі відмовився з ними працювати.

«Чому ви втручаєтесь, ви не маєте ніякого відношення до заводських справ, ви — ні­хто!» — нахабно заявляли людям представники влади і поліції. Юрист із «Ресурс-інвесту» пояснив, що раніше компанія не могла забрати цукор, бо, мовляв, (цитуємо): «Заважав Порошенко!» А коли ми запитали, чому вони раніше не відгукнулись на оголошення в «Урядовому кур‘єрі» про пошуки власника цукру, відповів, що його не читали.

Протистояння триває… Місцева влада пропонує людям домовлятись із компанією, нехай залишать для села певну кількість цукру. А кирнасівчани вимагають почати офіційні переговори за участю громади і обласної влади!

– За ухвалою Вінницького міського суду тростинний цукор належить компанії «Ресурс-Інвест», після експертизи саме цей продукт вони намагались вивезти, — пояснила народний депутат Лариса Білозір на місці подій. — А на буряковий цукор претендує Аграрний фонд. Дійсно, у Кирнасівці було дуже гаряче, правомірність дій слідчого і правоохоронців викликала у людей сумнів. Щодо цього я направила запит до Нацполіції. Ситуація важка, але її вирішення залежить від волі громади і волі власників!