Адже  австрійський інвестор, який вже почав будувати завод Head у Вінниці по Немирівському шосе, отримав від  «Вінницяобленерго» шокуюці розцінки – 1,6 мільйони в євро по курсу за підключення до електричних мереж.

– Якщо говорити про надання технічних умов на підключення на споживання у великих об’ємах, то, звичайно, є постанова НКРЕ КП щодо встановлення відповідного тарифу. У місті Вінниці цей тариф за один кіловат – 4 тисячі гривень, у Полтаві, наприклад, 8 тисяч гривень.

На мою думку, це державна проблема, яка, однозначно, негативно впливає на інвестиційний клімат держави в цілому і Вінниці зокрема, – зазначив Сергій Моргунов. – Я вважаю, що на сьогоднішній день Уряд повинен прикласти всіх зусиль, щоб цей та інші інвестори, які мають намір вкладати в українську економіку, не мали таких перепон у вигляді необґрунтованих сум за підключення. Інвестиційний клімат повинен бути привабливим як для внутрішнього інвестора, так і для зовнішнього», – сказав Сергій Моргунов.

Він також повідомив, що 150 мільйонів гривень у міському бюджеті передбачено на створення інфраструктури на території Вінницького індустріального парку.

«Ми докладаємо багато зусиль для того, щоб Вінницький індустріальний парк з кожним роком набував все масштабнішого виробництва. Там вже працює одне підприємство – завод Green Gool. Разом з тим у цьому році дали старт до будівництва заводу Head. Доклали стільки зусиль, щоб залучити цього інвестора. А виходить, що на державному рівні політика зовсім не направлена на те, щоб залучати цих інвесторів.

Вся інфраструктура Вінницького індустріального парку повністю будується за рахунок коштів територіальної громади. Сюди входить: водопостачання, каналізація, газопостачання, енергопостачання в розмірі 5 МВат з будівництвом підстанції, дороги. Сьогодні фактично водопостачання і водовідведення побудовано. Ми відвели земельну ділянку для будівництва цієї підстанції і підведення електроенергії. Крім того, почали будували дороги. Всі роботи будемо продовжувати і наступного року. Загальна кошторисна вартість цих інфраструктурних проектів – близько 150 мільйонів гривень. Це великі кошти, але ми розуміємо, якщо ми їх не вкладемо, то до нас ніякі інвестори не прийдуть, не створять нові додаткові робочі місця», – додав Сергій Моргунов.

Нагадаємо, що 5 листопада австрійський інвестор вустами свого сусіда Ігоря Гуменного із UBC-груп розказав про проблеми із  будівництвом заводу Head у Вінниці та 1,6 млн. євро за «дозвіл» від енерогетиків.