А результат моєї діяльності не дуже оптимістичний, бо довелося зіткнутися з великою несправедливістю з боку колишньої і теперішньої влади. Особливо це стосується правових питань. Ще раз переконався, що наші суди і поліція наскрізь корумповані, багато працівників цих структур не тільки не допомагають людям захистити їхні права, а, навпаки, стоять на захисті інтересів країни-агресора. Цілком згоден з позицією газети у висвітленні таких питань.

У мене склалося враження, що поліція давно служить нашим ворогам. Така думка склалася неспроста. Я активно включився у створення релігійної громади ПЦУ у Жвані. Ми зібрали збори церковної громади і ухвалили рішення про перехід до Православної церкви України, котре підтримали 102 жванчан, подали необхідні документи на реєстрацію до управління у справах національностей та ре­лігій. Але представники Московського патріархату (їх меншість, 40 підписів, та й то від людей, котрі зовсім не проживають у нашому селі) поскаржилися на нас поліції і подали позов до суду, щоб визнати рішення зборів неправомірним, а підписи сфальшованими. А поліція замість того, щоб розібратися у цьому питанні справедливо, не стала довго думати і прийняла сторону прихильників Московського патріархату. До нас у село приїхали поліцейські і разом з головою сільської ради Людмилою Марецькою, котра більше прихильниця МП, почали шантажувати людей, мовляв, протягом години ви маєте прийти з паспортами до сільської ради. Це все потрібно було для того, щоб зняти копії з паспортів і потім звіряти підписи. Де вони взяли той список парафіян ПЦУ — ніхто не може сказати. Я казав — права не маєте, але реакція поліції на мої скарги — нуль.

Наша релігійна громада нині бореться за своє існування, 18 листопада буде перше судове засідання. А поки що ми молимося у сільському медпункті, котрий трохи переобладнали під капличку. Та переконані, що це тільки тимчасово. Ми будемо відстоювати право звершувати богослужіння у сільському храмі.

Василь Гнатюк
с. Жван Мурованокуриловецького району