13 листопада 240 голосами «ЗА» Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 2178-10 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

«Проект Закону розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України», – зазначено в пояснювальній записці.

Законом передбачено:

  • з 1 жовтня 2020 року скасувати заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності;
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки ;
  • встановлюється обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи, та пов’язаних з нею осіб. Обмеження не допускають набуття у власність більше 35% сільськогосподарських земель об’єднаної громади, 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України;
  • забезпечується переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки;
  • забезпечується право громадян на викуп земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування та праві довічного успадкованого володіння. Можливо викупити із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Продаж землі іноземцям та компаніям з іноземним капіталом з законопроекту виключать. В. Зеленський заявив, що питання продажу іноземцям українці вирішать на Всеукраїнському референдумі.

Як голосували вінницькі нардепи-мажоритарники:

Анатолій Драбовський (11 округ) – за
Максим Пашковський (12 округ) – утримався
Петро Юрчишин (13 округ) – утримався
Ірина Борзова (14 округ) – за
Лариса Білозір (15 округ) – проти
Геннадій Вацак (16 округ) – утримався
Микола Кучер (17 округ) – утримався
Олег Мейдич (18 округ) – проти